A Sziget Fesztivál ideje alatt tartandó tüntetéssel kapcsolatban Óbudai polgármestere szerint elfogadhatatlan az, hogy bárki a gyülekezési jogra hivatkozva megzavarja bármelyik kulturális rendezvényen vagy fesztiválon a fiatalok szórakozását.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az Óbudai Hajógyári Szigetre még januárban jelentett be egy tüntetést, a regisztráció szerint a benzinárak ellen tiltakoznának.Bús Balázs közleménye szerint ez a "gyülekezési joggal való visszaélés klasszikus példája". A polgármester ezért felajánlott a  Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy másik óbudai helyszínt, ahol megtarthatják a benzinárak elleni szervezett tüntetésüket.

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) álláspontja szerint a Fővárosi Önkormányzatnak kellett volna körültekintőbben eljárnia a Sziget Kft.-vel folytatott tárgyalások során. Amennyiben az önkormányzat úgy kötött bérleti szerződést kulturális rendezvény megtartására, hogy a Sziget Kft-t nem tájékoztatta arról, hogy ott és akkor egy jogszerű tüntetés megtartására kerül sor, akkor azért a felelősség a fesztivál szervezőivel szemben kizárólag az önkormányzatot terheli. Azonban ez a figyelmetlenség nem járhat a gyülekezési szabadság korlátozásával.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek az üggyel kapcsolatban azt mondta: az óbudai szigetre – mivel az irodának a fővárosi önkormányzattal a rendezvény megtartására érvényes szerződése van – a fesztivál ideje alatt csak az mehet be, aki megváltotta belépőjegyét vagy tiszteletjegyet kapott. Gerendai Károly hozzátette, meg kell vizsgálni, hogy bármely, közterületen zajló rendezvényt el lehet-e lehetetleníteni azzal, hogy az adott helyszínre tüntetéseket jelentenek be.