Megkövesedett ürülék segít megfejteni azt, hogy miért gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség az amerikai őslakosok között, mint bármely más népcsoport esetében.
Az általánosan elfogadott nézetek szerint az amerikai őslakosok
között azért olyan magas a diabéteszesek száma, mert rendelkeznek a
zsírraktározásért felelős úgynevezett "takarékos" génnel. Ez a gén
egykor segített tartalékot képezni a bőség idején - napjainkban viszont
hatásai elhízásban és diabéteszben mutatkoznak meg.
A Kaliforniai Állami Egyetem és a Nebraskai Egyetem kutatói
megkövesedett ürüléket, úgynevezett koprolitokat gyűjtöttek Arizona
északi részén, az Antilop-barlangban, amely több ezer éven át volt
lakott - négyszázötven éven át a barlang az ősi puebló indiánoknak
szolgált időszakosan otthonául.
Mint kiderült, az őslakosok esetében szó sem volt váltakozó bőséges
és ínséges időszakokról, állandó jelleggel rostokban igen gazdag,
zsírban pedig szegény táplálékon éltek. Az ételnek nagyon alacsony volt
a glikémiás indexe, holott a kutatók a táplálék magas GI számlájára
írják az elhízást és a cukorbajt. Az étrendben meghatározó volt a
kukorica, napraforgómagok, füvek, libatop, taréjfű részesedése. Az
elfogyasztott táplálék háromnegyedét az emészthetetlen rostok adták.
"Ez volt a táplálékuk nem csupán az éhezés időszakában, hanem
napról napra, évről évre, s megőrizték még azután is, hogy kialakult a
földművelés. Az Antilop-barlangban talált koprolitok arról tanúskodnak,
hogy melegebb periódusokban, amikor bővében lehettek az élelemnek,
semmit sem változtattak az étrendjükön" - írják tanulmányukban a szerzők.
Összegzésként a kutatók rámutatnak arra, hogy a "takarékos" gént az
amerikai őslakosok nem annak köszönhetik, hogy milyen gyakran
táplálkoztak, hanem annak, hogy mit fogyasztottak.
Forrás:
MedicalXpress/MTI/Hír24
0 Megjegyzések