A szép bőr titka a testen belülről fakad. A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk egészséges legyen. De a számtalan kutatásból melyik igaz?

ma.hu - A tiszta és sima bőr nagyban függ attól, mit eszünk. Az egészségtelen gyorséttermi vagy félkész ételek eredménye a sápadt és taszító bőr. De a megfelelő étrend csodákat tehet vele. Nézzük, mit érdemes fogyasztani!

A csicsóka rengeteg béta-karotint és A-vitamint tartalmaz, ami fontos antioxidáns. A béta-karotin segíthet megvédeni bőrünket a káros napsugaraktól. Német tudósok megállapították, hogy napi 30 milligramm béta-karotin megelőzheti/csökkentheti a napégéssel járó gyulladást és vörösödést.

Az avokádó sok E-vitamint tartalmaz, ami fontos szerepet játszik az egészséges szívműködés és a jó keringés támogatásában. Ez a test legfőbb antioxidánsa, ami lassítja a bőrsejtek öregedését, ezáltal fiatalosabbnak néz ki az ember. Ráadásul a karcolások eltüntetésében is szerepet játszik.

A pulyka gazdag cinkben és szelénben. A cink olyan antioxidáns, ami fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A szelén tartja rugalmasan a bőrt és egészségesen a bőrsejteket. Egyes tanulmányok szerint magas szeléntartalom mellett a bőr kevésbé károsodik a napégéstől.

A zöld tea antioxidánsai segítenek a gyulladáscsökkentésben és megvédik a sejtek membránjait. Rendkívül hasznos a bőr egészsége szempontjából. A gyógyteákkal együtt remekül hidratál és nagyon hasznos a bőrünknek.

A paradicsom piros színéért a likopin nevű pigment felelős, ami egy rendkívül erős antioxidáns. Hatására a bőr fiatalabbnak és egészségesnek tűnik. A paradicsom miden formájában tartalmaz likopint akár szárítva, levesként, paradicsomléként de még a ketchupként is. A görögdinnye likopinkoncentrációja szintén igen magas.

Az olajos halak, mint a tonhal, lazac, szardínia vagy makréla egészségesen tart és fiatallá varázsolja a bőrt. Magas omega-3 zsírsavtartalma miatt bőrünk egészségének fontos támogatói. Heti két adag olajos hal segíthet megelőzni a szívbántalmakat, az arthitist sőt egyes rákfajták ellen is védelmet ad.

A brazil dió szeléntartalma hihetetlenül magas, rendszeres fogyasztásával erős rákellenes védelmet nyerhetünk. Néhány brazil dió aszalt sárgabarackkal tökéletes tízórai lehet.

A kiviben sok a C-vitamin, ami rengeteg bőrápoló alapanyaga. A C-vitamin felel a bőr legfontosabb proteinjének, a kollagénnek a termelődéséért. Egyéb egészségnövelő hatásairól nem is beszélve.

A cékla a fiatalítás eledele ami revitalizálja az egész testet. Tartalmaz vasat, rostokat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, káliumot, folsavat, valamint A, B és C vitaminokat. Magas antioxidáns tartalma miatt megelőzi a sejt és DNS sérüléseket valamint segít megszabadulni a szabadgyököktől.

A spenót magas béta-karotin tartalmú és tele van antioxidánsokkal. Megállítja a bőr öregedését és gyógyítja a sérült bőrsejteket.