Közérdekű lobbi a választói és társadalmi csoportérdekek megjelenése

MTI - Közérdekű lobbi, az állampolgárok csoportjainak érdekében végzett érdekérvényesítő tevékenység. Hagyományokkal rendelkezik az USA-ban, de Európa intézményei számára is értékes a különböző hazai és nemzetközi szervezetek tevékenysége, jogszabályokra tett véleményei, előkészítő javaslatai.

Állampolgári vitakultúra átalakulása érdekében végeznek lobbit

Egységes a társadalmi igény és lobbitevékenység a független mediáció elmulasztásának következményei jogszabályi megjelenése érdekében.

Parlamenti bizottság elé került júniusban a Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ lobbi előterjesztése, s a mediációra vonatkozó jogszabálytervezeten dolgozik az Országos Bírói Hivatal mediációs munkacsoportja.

Egy MTI sajtóközlemény jelzi, a közérdekű lobbi mindig támogatja a kormányok aktuális jogalkotásának jobb minőségét:

"Új Ptk új szemlélettel? Az elvárható állampolgári együttműködés ösztönzését kérjük!

Dr. Székely László miniszteri biztos személyében garanciát látunk a Nemzeti Együttműködés Program érvényesülésére az új Ptk. szellemiségében. Külön köszönetet mondunk Dr. Salamon Lászlónak a parlament alkotmányügyi bizottság elnökének és Országbíró Zoltán társadalom politikusnak, hogy az állampolgári együttműködés ösztönzését célzó megkereséseinkre érdemi választ adtak, a kodifikációs folyamatba azokat figyelembeveszik.

 Az új Ptk több, mint egyszerű jogszabályok tárháza.

A kodifikációs folyamatban az ügyfelek, a magyar jogkövető, tisztességes állampolgárok érdekeit kevesen szólaltatták meg.

Országbíró Zoltán közérdek politikus az átlátható parlamenti és kormányzati lobbi eszköztárával a törvénytisztelő, vitákban együttműködésre hajlandó ügyfelek érdekeinek képviseletében tett szakpolitikai javaslatokat a parlament illetékes bizottsága felé.
 
Dr. Salamon László bizottsági elnök és Dr. Székely László személye számunkra szakmai biztonságot jelent a tekintetben, hogy a jogkövető magyar állampolgár érdekei érvényre juthassanak a Ptk.-ban az elvárható állampolgári együttműködés szabályaiban a közvetítői eljárásoknál az együttműködésre nem hajlandó, rosszhiszemű állampolgárokkal szemben.

Álláspontunk szerint az elvárható állampolgári együttműködés jogalkotói ösztönzése a Nemzeti Együttműködés egyik pillére.

A vállalkozások vitáiban, a családi jogvitákban kiemelten fontosnak érezzük az ADR alternatív jogvitarendezés parlamenti támogatását, hiszen minden állampolgártól elvárható, hogy egy vitában álló fél hivatalos közvetítő útján való megkeresésére,egyezségre törekvésében jóhiszeműen együttműködjön.

Az együttműködés indokolatlan elhagyása nem tekinthető jóhiszemű magatartásnak, a jóhiszemű félnek viszont kárt, tetemes költséget okoz, továbbá indokolatlanul nagy ügyterhet okoz a bíróságokon növelve a magyar költségvetés hiányát."