A marosvécsi kastély múltjáról és báró Kemény János életéről kérdezte a falu lakóit három napon át egy hattagú csapat. Az elkészült interjúkból egy riportfilm készül, amely a kastély múltját mutatja be olyan információk alapján, melyeket nem lehet megtalálni a történelemkönyvekben.

Hogyan él báró Kemény János a marosvécsiek emlékezetében? Leginkább ez a kérdés foglalkoztatta azt a kis csapatot, akik a településen három napon át kutatták az ott lévő kastély köré fonódó történeteket. A médiatábor idei helyszínét korábban Keresd és Bonchida előzte meg.

Simonffy Katalin újságíró, egyetemi oktató: „Mindenik helyszínnek meg volt a maga sajátossága. Itt a legérdekesebb számomra az, ahogyan a falu, mint jótevőjéről emlékezik meg a báróról, báró Kemény Jánosról. Tulajdonképpen itt kastély és kunyhó között nincs az az óriási szakadék, amit az ember ezek köré a várkastélyok közé elképzel.”
A pályájuk elején álló újságíróknak, diákoknak szóló tábor célja bemutatni a riportra való készülés folyamatát a könyvtártól a riport helyszínéig. A Marosvécsen készült anyagból egy dokumentumfilm készül, amely a kastély múltját és a köré fonódó történeteket mutatja be, ez pedig nem csak tartalmilag, képileg is jól átgondolt és érthető kell, hogy legyen.

Csibi László operatőr: „Bárki számára lejöjjön, hogy mi is történt itt valójában, mit jelent az, hogy Marosvécs, mit jelent az, hogy erdélyi Helikon, mit jelent a ma számára. Ez szerintem nem csak nekünk, tévés, filmeseknek érdekes. Mi vagyunk a szerencsések, akik itt vagyunk és dolgozunk ezen.”

A megkeresett helyiek előszeretettel mesélték el emlékeiket, valamint azokat a történeteket, amiket szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak.

Gorbai István, Marosvécs: „Hallottam, hogy nagyon jó ember volt, úgy a felesége, úgy a nagymamája, vagy mittudom, mert nem minden esetről hallottam én is a szüleimtől s a nagyszüleimtől. Nagyon sok munkahelyet biztosított a szegény embereknek. Tehát dolgoztak a földeken a báróúrnak.”

Az elkészült filmet augusztus 24-25-én vetítik majd le a marosvécsi Helikon napokon a falu lakóinak. Ezt követően az Erdélyi Magyar Televízió is műsorra tűzi.
Róth-Balázsi Hunor
Erdély Tv