Bocsánatkérésre szólította fel a szocialista Korózs Lajost a kormánypárti Hirt Ferenc, és a Fidesz-frakció nevében elítélte az MSZP-s politikus szerdai kijelentéseit.

MTI - Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Josef Mengelének, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlította azt, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. A fideszes képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felteszi a kérdést: egy magát demokratikusnak valló párt politikusa hogyan engedheti meg magának, hogy egy náci tömeggyilkos tetteihez hasonlítson egy kormányzati intézkedést?

Hirt Ferenc azt írja: "úgy látszik, az MSZP-nek már semmi sem szent, akár antiszemita kijelentéseket is tesz annak érdekében, hogy a Fideszt kritizálja". A politikus úgy fogalmaz: kerekes székes magánemberként és a fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsági tagjaként is arra szólítja fel a szocialistákat, hogy határolódjanak el párttársuk kijelentéseitől. Korózs Lajostól pedig azt várja el, hogy kérjen bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól és a felülvizsgálatot végző szakemberektől.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Fidesz szerint a szocialista Korózs Lajos nyilatkozatával mélyen megsértette a holokauszt áldozatait.

Az MSZP-s politikus kijelentéseit a KDNP és a felülvizsgálatot végző orvosok is elítélték. Utóbbiak azt követelték, hogy az MSZP határolódjon el Korózs Lajos "nácizó" nyilatkozatától, és a párt kövesse meg a megsértett szakembereket.

Soltész Miklós szociális államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szocialista politikus egy náci tömeggyilkos tetteihez hasonlította a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek egészségi állapotának komplex felülvizsgálatát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, Korózs Lajos szavai nemcsak az áldozatokra és hozzátartozóikra nézve sértők, hanem azokra az orvosokra, szakemberekre is, akik a felülvizsgálatokat végzik.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői levelet írtak Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének, és azt kérték, a párt elnöksége egyértelműen határolódjon el Korózs Lajos kijelentésétől.