Nemrég indult az egyik kereskedelmi adó újabb „nagyszerű" sorozata, melynek készítői A gyanú árnyékában címet adták.

www.licium.huMásnap már az újságok arról cikkeztek, milyen nagyszerű az új műsor, és arról, hogy tömegeket ültetett le a televíziókészülékek elé.


Az új valóságshow – merthogy annak is lehetne nevezni – az esti híradó után kezdődik pontban 19 órakor. Így nem is csoda, hogy sokan nézik a műsort, mivel hétköznapokon ez a legnézettebb időszak.



Az első adás, amit sikerült végignéznem, egy hétköznapi család életét gyökeresen, drámaian, brutálisan felforgató eseményről szólt. A mama az este picit sokat ivott, szét is van csúszva mióta a férje meghalt. Szóval a mama nem emlékszik semmire, az autóját az árokban találták összetörve, rendszám nélkül, s később kiderül, a járművel az éjszaka folyamán bűncselekményt követtek el. A nyomozók és a rendőrségi szóvivő pontosan és szakszerűen ismerteti, elmagyarázza a nézőknek, mi történt éjszaka. A család éppen a reggelijét fogyasztja, természetesen csak Spar Budget termékeket (Valóvilág szponzor is volt), amikor beállítanak a rendőrök. Közlik a tényt, a családtagok rögtön összepakolnak és elkészülnek, a nő idegeskedik a kulcs miatt, a férj nyugtatja őt, amúgy sem érdekli nagyon, mi van az anyóssal, a szája szélén talán még valami mosolyt is észre lehet venni.



A mama természetesen úgy kiütötte magát, hogy nem hallja a rendőrök, családtagok dörömbölését, kiabálását sem. Ezért lakatost hívnak, aki kinyitja a zárat, közben a férj és a feleség folyamatosan kommentálják az eseményeket, egyfajta narrátori szerepben vannak. A nő drámai hangnemben elmondja, nagyon megijedt, mert nem tudta mi vár rá a lakásban, nem tudta jól van-e az édesanyja. Persze bent anyukát éppen édes álmából ébresztik fel a nyomozók.



Ezután vallomástétel stb. következik, a mamának kiöntik az összes piáját, s átköltöztetik a család házába.



A következő reggelen az idilli családi Spar-os reggeliét a nyomozók kopogása zavarja meg, akik elmondják a család is gyanúsított lett az ügyben, mert nem találják a pótkulcsokat és aznap többen is vezették a mama autóját(!). Az éjszaka folyamán az elgázolt nő életét vesztette, úgyhogy az ügy még drámaiabbra fordult.



Már így is lerágtuk a körmünket tövig az izgalmaktól, de még most jön a java. A kamaszodó fiú (16) ugyanis bevallja, hogy vezette a nagyi kocsiját (jogsi nélkül), de nem ő tette. Beviszik, vallomástétel stb... Közben, ezek alatt egy-egy snittben ügyvédek nyilatkoznak, hogy ilyen esetben mi a teendő.



Otthon közben a férj elmondja a feleségének, hogy a srác jól vezet, voltak rutinpályán is. Ezzel nagyon megvédte a srácot, és az anyját is megnyugtatta, bár ezen nem is csodálkozunk, mivel a férj nevelőapa pozícióban tevékenykedik.



A srác kiérve a rendőrségről természetesen összevész a szülőkkel, s odaveti nevelőapjának a szokásos mondatot: „Ne parancsolgass, nem is vagy az apám!”



Eközben a legkisebb gyereket csak az érdekli, hogy az ő szülinapja meg legyen tartva, ne felejtsék el.



Újabb, de ezúttal már az utolsó fordulat következik. Kiderül, hogy a szerető férj, a gondoskodó nevelőapa éjszaka pókerezni volt a barátokkal és a bűncselekmény előtt pár perccel hagyta el a helyszínt. Őt is beviszik. De már nincs több fordulat, mert bevallja, hogy ő ütötte el anyuka autójával a nőt, és azért rejtette el, s csavarozta le a jármú rendszámtábláit, mert féltette az állását és a jogosítványát. Jah, és természetesen nem tudta mit csináljon.



A nő természetesen elválik a bűnöző férfitől, akit lecsuknak. A család többi tagjával a mamához költöznek.



A következő részben pesti proli szülők 17 éves lánya egy 43 éves fickóval, Dezsővel kavar, amit természetesen sem az apuka, sem az anyuka nem néz jó szemmel. Igazi egyszerű, irigykedő pestiekről van szó, akik kérdés nélkül elítélik a gazdagabb embereket...



Ennyi a brutálisan drámai történet, ami alatt lerágtuk a körmünket, és vagy tízszer halkítottuk le a televíziót a sok veszekedés, kiabálás miatt. Ha megvizsgáljuk az alap ötletet, amiből a műsor készítői kiindultak, rájövünk, nem is olyan rossz ez a műsor. Miért is? Hétköznapi emberekkel bármikor megtörténhet ilyen dolog, a műsorban pedig széleskörű jogi tájékoztatást kapunk arról, hogy ezekben az esetekben mi a teendő.



Másrészről viszont, a műsor megvalósításának minőségét a lehető legalacsonyabbra, valahol a Győzike Show szintje alá sikerült betenni. Érezni az egyszerűséget, persze ez természetes, hiszen egy hétköznapi ember nem jó színész, s ezt mindenki észreveszi, aki nem csak bámulja a tévét, hanem nézi is. Természetes, hogy a műsor az egyik legigénytelenebb műfaj családjába tartozik, a bulvárba. Máshova nem is tartozhatna, hiszen ma erre vevők az emberek. Ma ezt szeretik bámulni. Minden napra jut egy dráma, s ezt élvezik. A televíziózásnak ez a műsor már tényleg a legalját súrolja. Borzasztó, de még borzasztóbb az, hogy milliók ülnek a tévé előtt emiatt.



A műsorról csak annyit: az ötlet jó, a megvalósítás rossz... Ismét!


Szatmári Dániel