Nehéz a mai fiataloknak elhelyezkedni. Dönteniük kell arról, hogy itthon próbálnak szerencsét vagy más országban.

www.licium.huSok fiatalban, mint ahogy bennem is, felmerülnek azok a kérdések: Hol fogok dolgozni, ha befejeztem a tanulmányaimat? Lesz-e itt Magyarországon szükség az én munkaerőmre, egyáltalán lesz-e olyan munkahely, ahol el tudok helyezkedni? Sajnos én nem hiszek abban, hogy az országban (legalábbis itt Kelet-Magyarországon) találok olyan munkát, amely rendesen fizet, nem pedig éhbért. Betudható ez annak, hogy ez az országrész jóval elmaradottabb a Dunántúlhoz képest. Rossz ezt mondani és ezzel szembesülni, de el kellett fogadnom azt a tényt, hogyha befejeztem a főiskolás éveket, akkor nagy valószínűséggel el kell hagynom ezt a régiót és egy biztos megélhetést nyújtó helyet kell találnom. Legyen ez a Dunántúl vagy akár Ausztria.


Rajtam kívül sokan látják még így. Mindenki, aki tud, elmegy Magyarországról, mert nem képes itt boldogulni, legyen akárhány diplomája is. Ha így halad tovább, a magyar nemzet szétszóródik Európában, itt pedig külföldiek lesznek. Pedig a mi hazánk is szép és jó lenne, ha az életkörülmények megváltoznának, és akkor többen maradnának itthon dolgozni. Így azonban nincs mit tenni, mint hónapokra, évekre kivándorolni, megalapozni ott az életet és esetleg majd egyszer visszaköltözni.



Eléggé elszomorító, hogy a fiataloknak azon kell töprengeniük, hogy maradjanak-e itt Magyarországon vagy menjenek külföldre dolgozni. Mennyivel szebb lenne, ha tudnánk, hogy az iskolás évek befejeztével vár ránk a biztos munkahely. Sajnos szerintem ez még évekig csak álom marad.



Katona Judit