Hol van kötőszövetei gyenge pontja? Nem elég feszes a hasa és a melle? Porózus (narancsbőr) az arca és a feneke? Nem feszes a felkarja és a combja? A nők kb. 80 %-át érinti ez, egyeseket korábban, már a 20-as éveikben, a szerencsésebbeket később, 60 éves koruk után. Ez a rossz hír.
A jó hír az, hogy ez ellen lehet tenni. Méghozzá a Cantienica-módszerrel. Ez a fitnesz-módszer a kötőszövetekig hatol. Az izmokat teljes hosszában erősíti és nyújtja. Valamennyi izom anatómiailag helyes és jó kifeszítésével a kötőszövet vérellátása javul, több oxigénhez jut, és feszesebbé válik.

Szilícium a szöveteknek
Egyszerűbb receptet nem is adhatnánk: Reggelente igyon meg egy pohár vízben elkevert 1 evőkanál Silicea balzsamot. Ez a „belső zuhany” megköti a gyomorsavakat és erősíti a kötőszöveteket. Meg fogja látni, milyen feszesek és simák lesznek szövetei. Hosszantartó siker érdekében ajánlott a kúrát legalább 3 hónapig végezni.
Pozitív mellékhatások: erős körmök, sűrű haj, rugalmas csontok, szép bőr.

3 hét alatt feszesen

A legjobb formához három dolog kell: erő, rugalmasság, kitartás. A Cantienica-módszer az izomzat legmélyebb rétegeit dolgoztatja meg, mivel összetartja és formálja a szervezet csontszerkezetét.
Az igen apró mozgások a lehető legtöbb ismétléssel gondoskodnak az izmok és a szövetek jobb vér- és oxigénellátásáról, és a narancsbőr kialakulása ellen hatnak.
A célirányos nyújtások rugalmassá teszik az izomcsoportokat.

Medencealap – ahol a szépség kezdődik

A szépség középen kezdődik. Pontosabban a test közepén, a medencealapban. A medencealap három kiterjedésű és tenyérnyi vastag. A farkcsonttól a szeméremcsontig terjed, az egyik csípőízülettől a másikig. Az új Cantienica titka – az fitnesz-módszer a világon integrált medencealap edzéssel.

Felfedezni
Üljön a sarkára. Felsőtestét lazán döntse előre. Ujjaival érintse meg a medencealap alsó részén levő ülőcsontot. Ez pontosan a farbarázda közepén található, és mint egy kiálló csont jól érezhető. Nyomja ujjait a csonthoz, és nyomja össze a két csontot. Ez a medencealap izomzat eredménye.

1. gyakorlat:
Álljon négykézláb. Kezeivel támaszkodjon meg a vállak vonalában. Térdei csípőszélességben legyenek egymástól. Feszítse meg a medencealapot a gátnál, a hüvely és a végbélnyílás között. Addig feszítsen, míg nem érzi, hogy az ülőcsontok egymás felé mozdulnak, majd lazítson. Közben a hát maradjon laza és egyenes. Ismételje 20-szor.


2. gyakorlat
Ha nem biztos abban, hogy valóban a medencealap mozog, vagy ha az izomcsoportot gyorsan akarja az emlékezetébe vésni, ha az ülőtartását és a koncentrációs képességét szeretné javítani – végezze el azt a gyakorlatot.
Üljön egy székre. Helyezzen egy teniszlabdát az ülőcsont alá. Feszítse meg az izomzatot, majd lazítson. 1-2 perccel kezdje, és 30 percig emelje a gyakorlat idejét.

3. gyakorlat
Feküdjön hanyatt, lábait hajlítsa be, háta legyen laza. Bal térdét húzza a melléhez, jobb lábát nyújtsa ki a talajon. Közben a térd maradjon lazán behajlítva. Lábfej felfelé néz (pipál). Feszítse meg a medencealap izomzatát és a medencealapból kiindulva jobb sarkát, nyomja függőlegesen a talajra. Számoljon háromig, majd lazítson. Ismételje mindkét oldalon 20-szor. A gyakorlat megkönnyítésére térde alá egy párnát.

4. gyakorlat
Feküdjön hanyatt, karok a talajon, könyök derékszögben behajlítva. Háta maradjon laza. Húzza fel térdeit a melléhez, majd emelje magasra lábait. Talpak mutassanak a mennyezet felé (sarok és lábujjak vízszintes vonalat képezzenek). Feszítse meg a medencealap izomzatát. Eközben lábai automatikusan enyhén kifelé mozdulnak. Egyik lábfejét húzza a másik elé. Feszítsen, lazítson. Addig feszítsen, míg egész lábában nem érzi az impulzust. Ismételje 10-szer.

Feszes mellek

A jó tartás a szép, feszes mellek alapreceptje. Lazán engedje le karjait. Vállait tolja hátra kifelé, míg mellkasát tágnak, nyitottnak nem érzi.
A következő gyakorlatokat súlyzóval is végezheti.

1. gyakorlat
Üljön törökülésbe, a medencealapot feszítse meg, fejét emelje magasra. Vállait lazán engedje hátra kifelé. Karjait fektesse egymásra, bal kezét ökölbe szorítva fektesse a jobb könyökre. Fejtsen ki enyhe nyomást a könyökére, az erre ellenhat. 40 ilyen impulzus, majd folytassa karcserével.

2. gyakorlat
Javítja a tartást, formázza a melleket, feszesíti a felkar szöveteit.
Feküdjön hanyatt, hajlított térdekkel, talpak a talajon. Háta maradjon laza. Feszítse meg a medencealapot. Emelje fel karjait, alkarját hajlítsa be, míg a kezek a fül magasságába nem kerülnek. Nyomja könyökét kifelé. Maradjon így. A felkar marad merev, a könyök felfelé mutat. Ismételje 40-szer.

3. gyakorlat
Ez a gyakorlat erősíti és feszesíti a felsőtestet és a „melltartó” izomzatot.
Feküdjön hanyatt, lábait hajlítsa be. Feszítse meg a medencealapot, háta maradjon laza. Karjait nyújtsa ki oldalra (tenyér felfelé néz), vállak legyenek lazák. Alkarjait hajlítsa be (felfelé nézzenek). A felkart 1 cm-rel emelje a talaj fölé. Kisujjtól az alkart fordítsa hátrafelé. Maradjon így és felkarját fél cm-nyire emelje, illetve engedje le. Ismétlés 40-szer.

 Lapos has

Képzelje el a medencealapot, mint egy kiindulópontot. Az ellenpólus a legmagasabb pont (tetőpont). Nyújtsa ki a hátát és a hasát e két pont között. Ez nyújtja az izomzatot, és gyorsítja ezeknek a hasizomgyakorlatoknak a hatását, melyek a legmélyebb izomréteget célozzák meg.

1. gyakorlat
Feküdjön hanyatt, feszítse meg a medencealapot. Hátá lazítsa el. Kezeit kulcsolja össze a fej mögött. Fejét kezeivel előbb húzza előre, majd felfelé, míg a fejtető a levegőben nem áll. Ez a nyújtás formálja a nyakat. A könyök oldalra néz. Most homlokával adjon apró impulzusokat 40-szer a szeméremcsont irányába. Ezek csak egészen kicsi, mikroszkopikus mozdulatok. A has felső része laza, csak a mélyizmok dolgoznak.

2. gyakorlat
Kiindulóhelyzet ugyanaz, mint az 1. gyakorlatnál. A karokat lazán kulcsolja össze a mell fölött. A medencealapot feszítse meg erősen. Lábait 2 cm-re emelje a talaj fölé. Adjon le 40 impulzust a homlokával a szeméremcsont irányába.

3. gyakorlat
Kiindulóhelyzet ugyanaz, mint az 1. gyakorlatnál. Nyújtsa ki mindkét karját jobb oldalra. Állát egészen finoman fordítsa balra. Feszítse meg a medencealapot. Homlokával adjon le 40 impulzust a szeméremcsont irányába.

Szép popsi

A feszes medencealap már önmagában is formálja a popsit. Ez edzi a csípő- és farizomza valamennyi mélyebb rétegét. A külső izomréteg, a gluteus-család, el tud lazulni. A feneket belülről formálja, a szövetek rugalmasak. A cellulitisznek esélye sem lesz.

1. gyakorlat
Feküdjön hanyatt behajlított térdekkel. A lábfejek, a térd, a csípő egy tengelyen legyenek, a hát laza. Karok a talajon, könyök derékszögben behajlítva. Feszítse meg a medencealapot, a medencealapból a medencét emelje meg kissé a köldök irányába. Eközben a hát nyúlik. Még jobban emelje meg a medencéjét, eközben háta csigolyáról csigolyára felemelkedik a talajról. A legmagasabb ponton a medencealap lüktetni fog: lazítson, majd feszítse meg újra. Ismételje 40-szer.

2. gyakorlat
Feküdjön bal oldalára. Jobb karját emelje a fej fölé, térdeit a test előtt hajlítsa be. Nyújtsa hátát addig, míg a derék kissé fel nem emelkedik a talajról. Ez edzi a hátizomzatot. Feszítse meg a medencealapot és jobb térdét enyhén emelje meg, a lábfej laza. Újra feszítse meg a medencealapot. Ez a kis mozgás kimozdítja a lábat és edzi a legmélyebb izomrétegeket. Mindkét oldalon ismételje 40-szer.

 3. gyakorlat
Feküdjön bal oldalára. Kiinduló helyzet ugyanaz, mint a 2. gyakorlatnál. Jobb kéz csípőn. Mindkét lábát nyújtsa ki a test előtt (térd is egyenes). Feszítse meg a medencealapot, emelje meg jobb lábát. A medencealapban erősítse az izomfeszítést, lazítson, majd ismét feszítse meg. Mihelyt hozzászokik a szokatlan izommunkához, az apró mozgások a lábban folytatódnak. Mindkét oldalon ismételje 40-szer.

Karcsú lábak

A Cantienica-módszer az erőépítéssel egyidőben nyújtja az izmokat. Ez különösen fontos a comb formázásánál és feszesítésénél. Lábai erősebbek, de vékonyabbak lesznek. A mozdulatok ennél is a medencealapból indulnak ki.

1. gyakorlat
Üljön a sarkára, lábfejek, térd és csípő háromszöget alkotnak (aki térdproblémákkal küzd, nyissa szét a lábait). Kezeit kulcsolja össze a fej fölött, tenyér felfelé néz. Vállait nyújtott karokkal húzza hátra kifelé. Feszítse meg a medencealapot. Fenekét 10 cm-rel emelje fel a sarkairól. A medencealapból kiindulva húzza fel a medencét a köldök irányába. Ritmikus mozgásokkal erősítse a feszítést, lazítson, majd újra feszítse meg. Ismételje 20-szor. Erős feszítést fog érezni a combjában.

2. gyakorlat
Ez a gyakorlat nyújtja a combot, javítja a tartást, egymástól függetlenül edzi a medencealap két oldalát.
Térdelőállás. Egyik lábával lépjen előre, comb és lábszár derékszöget zár be, talpak a talajon. Felsőtestét nyújtsa. Karjait lazán kulcsolja össze a mell előtt. Vállait engedje hátra lefelé. Feszítse meg erősen a medencealapot, a medencét húzza fel a köldök irányába. A térdelő lábában (a combban) erős feszítést fog érezni. A medencealap erejét küldje át a másik lábba (a sarkába). Bokáját merőlegesen ütögesse a talajhoz összesen 40-szer. Végezze el a gyakorlatot a másik oldalon is.

3. gyakorlat
Nyújtja a comb belső felét és a csípőizmokat, rugalmasságot kölcsönöz.
Üljön a talajra terpeszülésben. Lábujjak felfelé mutatnak. Lélegezzen be, feszítse meg a medencealapot. Kilégzéskor felsőtestét döntse előre. Kezeivel „lépkedjen” előre mindaddig, míg ezt egyenes háttal meg tudja csinálni. Az energiát küldje a sarkaiba, hogy a nyújtást még jobban tudja fokozni. Számoljon 60-ig, majd lazítson.

Soha többet cellulitisz

A Cantienica-gyakorlatok teljes hosszában feszesítik az izmokat. Eltűnnek a laza szövetek, a cellulitisz. A következő gyakorlatokkal gyorsíthatja a fenékre és a lábra szóló program sikerét.

1. gyakorlat
Álljon négykézláb, felsőtestét támassza meg bal alkarján. Állát a felsőtesttel együtt fordítsa kissé jobbra. Jobb karja maradjon lehetőleg nyújtva. Behajlított bal lábát emelje fel a talajról és a medencealapból kiindulva fordítsa meg. Ismételje 50-szer.

 2. gyakorlat
Feküdjön az oldalára behajlított derékkal. A törzs és a lábak derékszöget zárnak be. Támaszkodjon jobb alkarjára. Bal lábfejét tegye a jobb térd elé. Bal kézzel húzza behajlított lábát a test irányába, közben hátát tartsa egyenesen. Nyújtott lábát emelje meg, feszítse meg a medencealapot, és a medencealapból kiindulva enyhén csavarja meg. Ismételje mindkét oldalon 50-szer.

3. gyakorlat
Üljön a sarkára, felsőtestét döntse hátra, hátul támassza magát karjaira. A könyök legyen enyhén behajlítva. Lazuljon el teljesen. Feszítse meg a medencealapot, hátá nyújtsa. A medencealapból kiindulva tolja a medencét felfelé a köldök irányába. Tartsa a feszítést a medencealap izomzatában. A medencét húzza még jobban felfelé. Számoljon 50-ig. Különösen erős feszítést fog érezni a combjában.

Terhesség után

Mindössze napi 7 percre van szüksége. Végezze a gyakorlatokat három héten keresztül minden nap, és szövetei elfelejtik a terhesség nyomait. A szilíciumkúrával növelhető a hatás.

1. gyakorlat
Üljön törökülésbe. Feszítse meg a medencealapot. Felsőtestét csípőből húzza fel és nyújtsa. Karjait emelje magasba, bal kezével fogja át jobb csuklóját, és húzza balra felfelé a kart. Számoljon 20-ig, majd folytassa oldalcserével. Ismételje mindkét oldalon 3-szor.

2. gyakorlat
Üljön törökülésbe, kezeit kulcsolja össze (tenyér kifelé néz), karjait nyújtsa a magasba. Vállait lazítsa el. Feszítse meg a medencealapot amennyire csak tudja. Fenekét emelje meg pár cm-rel a sarka fölé. a medencealapból kiindulva húzza fel medencéjét a köldök irányába. A lehető legmagasabb ponton végezzen kis, erős tolómozdulatokat a medencealapból kiindulva. Ismételje 3-szor 20-szor.

3. gyakorlat
Feküdjön hanyatt. Feszítse meg a medencealapot, háta legyen laza. Lábait emelje meg és kulcsolja össze a lábfejeket. A test és a comb derékszöget zárjon be. Tarkó legyen laza, karjait fektesse oldalt. A szegycsont és a szeméremcsont között enyhe húzódást fog érezni. Lábait a medencealapból kiindulva nyomja egy képzeletbeli falnak, majd húzza vissza. Ismételje 40-szer.

4. gyakorlat
Üljön törökülésbe, talpait nyomja egymáshoz. Lábfejeit fogja át kezeivel. Feszítse meg a medencealapot. Hátát nyújtsa ki, míg teljesen meg nem feszül. Vállak legyenek lazák. Fejét hajtsa kissé oldalra, állát lassan fordítsa jobbra, majd balra. Ismételje mindkét oldalon 3-szor.
Jeni Zsuzsanna