Megköszönte a magyaroknak a referendumtól való távolmaradást a felfüggesztett Traian Basescu államfő. Az urnák lezárása után tartott sajtótájékoztatón Basescu elmondta, hogy megértette a magyarok célzását.

Ezzel szemben elemzők szerint a magyarok nem Basescu mellé álltak, hanem a PSD-t, és ezzel együtt Victor Ponta kormányfőt utasították el.

Kiss Tamás szociológus, kisebbségkutató szerint a Basescu államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazáson a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében a részvétel negyede, illetve alig több mint harmada volt az országos átlagnak. Erdély más magyarlakta megyéiben is jelentős volt a távolmaradás.

A szakember szerint a székelyföldiek távolmaradása nem azzal magyarázható, hogy Basescu különösebben népszerű lenne a körükben, hanem sokkal nagyobb az ellenszenv Victor Ponta miniszterelnökkel, illetve az általa vezetett Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.

A román hírtelevíziók és az államfő leváltását kezdeményező Szociál-liberális Szövetség (USL) politikusai Orbán Viktor miniszterelnök felhívásának tulajdonították a magyar távolmaradást.