Mark Zuckerberg létrehozta a Facebookot. Beperelték, de védte magát: ő nem lopott, hanem valami jobbat hozott. 

www.licium.hu - David Fincher merőben eltért a tőle megszokott fantasy, thriller és akció világtól. Nagy filmjei közé tartozik A végső megoldás: Halál és a Hetedik is. (Utóbbiban egy nyomasztó, morbid gyilkosságsorozat helyszíneit mutatja be, analizálva a hét főbűnt, amellyel a gyilkos szembesíti áldozatait.) Bár tett kísérleteket romantikusabb hangvételű drámák rendezésére is (Benjamin Button különös élete), A közösségi háló című mozija mégis magasan kiemelkedő.

A közösségi hálót boncolgató téma aktuális, mégis élvezhető és talán időszerű lesz hosszú évek múlva is. A film Amerika egyik újdonsült milliárdosának felemelkedését, és az általa létrehozott oldal térhódítását kronologizálja. A tárgyaláson tett tanúvallomások által múltbéli események elevenednek meg a képernyőn. A kamera-beállításoknak köszönhetően részesévé válhatunk a pereskedésnek, szinte már tapinthatóvá válik a felek közti feszültség. A közelség érzését tovább növelik az arcképes totálok is. Akár meg is érinthetnénk a szereplőket.

Egyre jobban kirajzolódik előttünk Mark (Jessie Eisenberg) személyisége és tettei. A fiú első ránézésre tipikus kockának tűnik. Mégis szimpátiát ébreszt a nézőben, és talán a film végén sem érezzük, hogy olyan súlyos bűnt követett volna el legjobb barátja (Eduardo Saverin) és társai ellen. A monoton hangvétel végigvonul a sztorin. Nem történnek kirobbanó, váratlan események, nem várunk nagy érzelmi kitörést a főhőstől. Felesleges kitérőktől (ikrek kenuversenye) sem mentes az alkotás, mégsem érezzük, hogy elvesztegetett idő lett volna a megtekintése.

Mark megismerkedik az elrettentő példával, Sean Parkerrel (Justin Timberlake). A Napster megalapítója milliárdossá vált, majd tönkrement. Ez Sean története. Belőle már hiányzik a kamaszos lelkesedés. Helyette egy üzletember álcája mögé bújik. A volt Napster vezető és Eduardo között folyamatos párharc dúl. Mark és a sors végül Sean mellett dönt. A negatív figura „győzedelmeskedése” ellenére Timberlake a film egyik nagy igazságát fogalmazza meg: a Facebook az új nyilvánosság, ahol a „valódi” életünket éljük. Sokak számára ez valóban igaz, ezt leszámítva a film nekem LÁJK!

Antal Krisztina