Az augusztus 1-jén kezdődő FEZEN nyitányaként színpadra lép Harcsa Veronika, Vörös Janka és Ferenczi György csapata, valamint a Budapest Bár is.

MTI - Az alapvetően könnyűzenei profilú, immár végleges helyén, a MÁV-pályán megrendezendő 16. Fehérvári Zenei Napok idén más újdonságokkal is készül: az augusztus 1-jei nulladik napon a jazz és a világzene rajongóinak is kihagyhatatlan programot ígér. A fúziós jazz pionírja, a többször a világ legjobb jazzgitárosának megválasztott zenész és zeneszerző, Al Di Meola koncertje este fél nyolckor kezdődik. Az elképesztően gyors gitárjátékáról (is) híres virtuóz eddigi karrierje során olyan nevekkel zenélt együtt, mint Phil Collins, Carlos Santana, Stivie Wonder és Jimmy Page. Tavalyi, Pursuit of Radical Rhapsody című albumát, amelyet augusztusban a Székesfehérvárra érkezőknek is bemutat, magyar dobosával, Kaszás Péterrel közösen rögzítette. A lemez több dalában egy magyar vonósnégyes is közreműködött, és a felvételek egy részét Magyarországon rögzítették. Habár a művész visszatérő vendégnek számít Magyarországon, Székesfehérváron eddig még sosem adott koncertet.

Al Di Meola koncertjéhez a legkiválóbb magyar zenészek teremetik meg a hangulatot: a Vörös Janka Group az amerikai gitárvirtuózhoz hasonlóan első alkalommal mutatkozik be a FEZEN közönségének. A zenekar a kihagyhatatlan közönségkedvenc dalok mellett igazi meglepetésekkel is készül, ezúttal új feldolgozásokat is hallhatnak a fesztiválozók. A Harcsa Veronika Quartet szintén első alkalommal szerepel a FEZEN programjában. Az énekesnő jelenleg több formációban is dolgozik együtt az egyre népszerűbb gitárossal, Gyémánt Bálinttal, aki ezen az estén is a vendége lesz. A közönség ízelítőt kaphat kettejük most készülő duóalbumából, de a quartet már kiadott dalai is megszólalnak.

Al Di Meola koncertje után este fél tíztől a Budapest Bár csap a húrok közé. Az együttes a FEZEN-en zárja a nyarat, majd szeptember elsejétől ötéves jubileumi koncert- és eseménysorozat veszi kezdetét. A magyar zenei élet üde színfoltja, a Ferenczi György és a Rackajam zárja az fehérvári estét. Mivel közvetlenül a FEZEN előtt jelenik meg Ferenci Györgyék új albuma, melyen Gérecz Attila verseit zenésítik meg, a székesfehérvári fesztiválon már az új album dalai is felcsendülnek.