Sokan vannak, akik előszeretettel elfelejtik a múltat és a történelmet, pedig azok azért léteznek, hogy utat mutassanak, hogy tanuljunk hibáinkból. Ám az emberek nagy része rendszeres manipuláció áldozataivá válnak, mert oly kevés bennük az éber akarat. A 2012-es évi mexikói elnökválasztások sem képeztek kivételt ezen megfigyelés alól. Ugyanaz a PRI (Intézményes Forradalmi Párt) nyerte állítólagosan, amelyik párt csaknem nyolcvan évig kormányozta Mexikót. Ez alatt rengeteg eddig megmagyarázhatatlan dolog történt.

Az egykori kormányzóknak igencsak kedvezett ez az időszak, hatalmas üzleteket kötöttek, s rettenetes gazdagságot halmoztak fel, miközben Mexikó népe egyre csak szegényedett, míg végül elérte a lakosság 50%-át az extrém szegénység. A korrupciót nagybetűvel írták és írják a latin-amerikai országban, csakúgy, mint a Carlos Salinas elnöksége alatti privatizációkat, sőt még a kábítószer-kereskedelem is megjelenik nevével összefüggésben.
A PRI egyik legnagyobb misztériuma a Luis Donaldo Colosio-ügy. Az elnökjelölt, a nép embere, akit brutális módon meggyilkoltak 1994 márciusában Tijuana- ban. Sokban különbözött a PRI előzetes jelöltjeitől, szeretett az emberek felé közelíteni. Tudta, hogy Mexikó elfáradt az elmúlt hatvan év diktatúrájától és változásokat ígért. Ezen a választási gyűlésen, ahol szimpatizánsaihoz szólt, s végül személyesen üdvözölte őket, testközelben, a tömegben, két lövés végzett vele. Jobb oldalán megjelenik egy pisztoly és fejbe lövi, miközben a másik oldalról oldalba találják. A két bemenet különböző méretű, tehát valószínűleg nem ugyanabból a fegyverből érkezett. Ugyan Tijuana egyik veszélyes környékén volt a találkozó, mégis a párt úgy rendelkezett, ne küldjenek rendőröket. Érdekes, hogy akik a gyilkosság percében Colosio-t körülvették, mégis mind nyugalmazott tisztek vagy aktív ügynökök voltak. Úgy tűnt, gyorsan elő akartak rángatni egy tettest, így elítélték Mario Aburto-t, aki be is vallotta bűnét. Azonban minden jel arra mutat, hogy ő csak egy összeesküvés végrehajtója, ám a kitaláló, a szellemi szerző nem ő volt, akkor is, ha klinikai esetnek számít. Négy nyomozás nem bizonyult elegendőnek, hogy feltárják, mi is történt azon a napon pontosan. Számos gyanúsítottat letartóztattak, borzalmas módon tortúra alá vetettek, majd bizonyíték hiányában, néhány hónap börtön után újra szabadon engedtek. Állítólag az ügy sokkal magasabb szintekre mutat. Az akkori elnök, Salinas is a gyanúsítottak közé tartozott, mivel Colosio nyíltan elismerte a rendszer hibáit, szerinte Mexikó válságban volt, s túl nagynak tűntek az osztályok közötti különbségek. Egy éhező országot látott, amely igazságtételre szomjazott. Mindez nem kedvezett az egyébként egyre népszerűtlenebb Salinas-nak. Az ügyet a Kennedy- gyilkossághoz hasonlítják, amit sosem sikerült megmagyarázni és kideríteni. Salinas mindvégig tagadta az összeesküvéshez fűződő kapcsolatát és nincs bizonyíték, mely alátámasztaná bűnösségét.   
Leon Kertesy Tünde Judit