Két fiatal építész, Páll András és Sámson Rita nyerte el az idén 100 éves Ernst Múzeum ideiglenes homlokzati molinótervére kiírt nyilvános pályázatot.

Különleges pályázatot hirdetett meg márciusban az Ernst Múzeumot működtető Műcsarnok Nonprofit Kft. Olyan, a múzeum épületének teljes homlokzatára felkerülő épülethálóra várt kreatív terveket, mely egyszerre hívja fel a figyelmet a leromlott állagárú szecessziós épületre, miközben kifejezi a megújulás igényét.

A pályázatra 12 pályamű érkezett. Páll András és Sámson Rita győztes terve az épülethálót nem üres vászonként, kulisszaként, takaróként, hanem szabadon formálható anyagként, dinamikus rétegként értelmezi. amely „öltözteti, sejteti, itt-ott megmutatja, de legfőképpen alárendeli magát az épület architektúrájának. A hófehér fátyol finoman árnyalja a homlokzat hibáit, de azt nem kijavítani akarja, hanem ideiglenes ruhaként, alkalmi viseletként fedi azt.” A homlokzatot fedő lepel „néhol függönyként kinyílik, ezzel játékosan teremt kapcsolatot a homlokzattal.”

Az 1912-ben megnyílt Ernst Múzeum nagyszabású művészeti fesztivállal ünnepli majd szeptemberben a centenáriumát. Az épületháló a fesztivál nyitónapjától, szeptember 14-étől kezdve 3 hónapon keresztül lesz látható a Nagymező utcában.