Fotó: geneticsandsociety


Az évek során sok és sokféle elképzelés született az USA-beli Appalache-hegység déli részén élő, kreol bőrű emberek származásáról. Egyesek szerint portugál felfedezők leszármazottai voltak, mások török rabszolgáktól vagy éppen cigányoktól eredeztették őket.

A Journal of Genetic Genealogy című genetikai szaklapban megjelent tanulmány DNS-vizsgálat alapján próbálja kideríteni az igazságot. Az eredmény sokakat meglepett: a jelek szerint a hagyományosan melungeonoknak nevezett csoport elődei a Szaharától délre eső területekről származó férfiak és észak- vagy közép-európai eredetű fehér nők voltak.
A magukat melungeon származásúnak vallók között akadnak olyanok, akik nem örültek az eredménynek. A kutatást vezető Roberta Estes szerint az érintettek idáig biztosak voltak benne, hogy portugál vagy indián származásúak.
A melungeon kifejezést az 1800-as évek elejétől használták lenézően arra a vagy 40 családra, akik Tennessee és Virginia határa mentén éltek, de később más rejtélyes eredetű csoportokra is kiterjesztették.
Estes és kutatótársainak feltevése szerint a melungeonok azon fekete és fehér bőrű béresek kapcsolatából születhettek, akik a rabszolgaság bevezetése előtt éltek Virginia területén.
Mivel később tiltottá váltak az efféle kapcsolatok, a melungeonok kénytelenek voltak letagadni származásukat, hogy megőrizhessék szabadságukat és egyéb, a fehér bőrűeket megillető kiváltságaikat.
Egy 1874-es perben például Martha Simmerman öröksége volt a tét. Ha bebizonyosodik, hogy afrikai vér is folyik az ereiben, semmit sem örökölhetett volna. Az ügyvédje azonban sikeresen érvelt azzal, hogy a család ősei föníciaiak voltak, akik később Portugáliába, onnan pedig Észak-Amerikában települtek át.
A későbbi nemzedékek aztán elhitték az elődeik által, szükségből szőtt mesék egy részét.
Jack Goins, aki mintegy 40 éve tanulmányozza a melungeonok történetét, azt mondja, egy 1880-as népszámlálásban az ősei portugálokként szerepelnek. Bár ő volt az, aki a leginkább szorgalmazta a DNS-vizsgálatokat, az eredményeket nehezen tudta elfogadni.
„Amikor kiderült, hogy afrikai származású vagyok, annyira meglepődtem, hogy megismételtettem a tesztet, aztán harmadszor is. De mindig ugyanaz volt az eredmény,” – mondja.
A tanulmány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy más népek tagjai is ott lehetnek a melungeonok ősei között, de a megvizsgált 69 férfi és 8 női minta egyikében sem találtak erre utaló nyomokat. A kutatók azt nem elemezték, hogy később nem történhetett-e egy második keveredés is, például amerikai indiánokkal.
 
Forrás: Center for Genetics and Society/ng.hu