Igazi XIX. századi rabszolgának érezhettük volna magunkat, ha piacra kerül az Adidas új edzőcipője, amihez láncokat is terveztek.

De az új - eredetileg augusztusi megjelenéssel tervezett - JS Roundhause Mids mégsem kerül gyártósorra, miután óriási felháborodást keltett az interneten. Közvetlenül az után, hogy az Adidas kitette Facebook oldalára a tervezett sportcipő képét, tornádóként indult meg a tiltakozás.

A cipő kinézetével nem lenne semmi baj, vélhetően sokaknak tetszene, másoknak kevésbé, de a biztosítékot a szembetűnő narancsszínű műanyag “bilincs” verte ki, ami a bokát köti össze lánccal a cipővel, és kísértetiesen emlékeztet a XIX. századi fekete rabszolgák vagy a mai modern börtönökben viselt béklyóra.

“Hogy érezné magát egy zsidó, ha olyan cipőt kellene hordania, amin horogkereszt van, mert azt mondanák, hogy a divat nevében ez megengedett?” - teszi fel a kérdést az egyik felhasználó. Mások a tervezett cipőt “sértőnek” és “förtelmesnek” nevezték. 

Az Adidas nyilatkozatot tett közzé, mely szerint a sportszer “nem más, mint Jeremy Scott dizájner felháborító és egyedi divatértelmezése és semmi köze a rabszolgasághoz”. Több mint háromezer dühös Facebook-komment után végül úgy döntöttek, leállítják a JS Roundhouse Mids terveit.