Különleges hangulatú koncertet ad a Halközben a Kodály Filharmónia. A zenekar koncertjeire idén kétszer annyian voltak kíváncsiak az előző években.

Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a zenészek és az énekesek munkájáról. Mint megjegyezte, a több évtizedes munka elismeréseként a Kodály Kórust Prima Primissima-díjra jelölték a magyar zeneművészet kategóriában.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmonikus Zenekart és a Kodály Kórust tömörítő Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője évadértékelőjében elmondta, hogy a zenekar és a kórus 28 közös hangversenyt adott, a zenekar 92, az énekkar 60 alkalommal lépett színpadra a szezonban. A megújult bérletstruktúrának köszönhetően az előző évek duplájára, csaknem hatszázra nőtt a bérletesek száma.

Vasárnap a Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyén lépnek fel a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus. Az igazgató megemlékezett Gulyás György néhai karnagyról és zenepedagógusról, aki mind a Békés-tarhosi zeneiskolának, mind a debreceni Kodály Kórusnak alapítója volt.

A nyári hónapokban a debreceni Református Nagytemplomban és a helyi Szent Anna székesegyházban koncerteznek a filharmónia tagjai – mondta Somogyi-Tóth Dániel.

A szeptemberben induló új évadról kiemelte a két világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiro és Helmuth Rilling vendégszereplését. A japán dirigens Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját, Rilling Bach h-moll miséjét vezényli.

A következő évadban is többször vendége lesz a debrecenieknek Bényi Tibor Salzburgban élő gordonkaművész-karmester, aki az idei évadban részese volt a zenekarfejlesztésnek, a kamaraegyüttesek rendszeres működtetésének.