A kuláküldözés áldozatául esett gazdák emlékművét avatták fel tegnap Kecskemét főterén.

Az országgyűlés idén márciusban meghozott döntésének értelmében tegnap tartották országszerte a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapját. Június 29-e, Péter-Pál napja a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe. Az idén először megtartott emléknapon avatták fel a kuláküldözés idején bélyegzett, tönkretett magyar gazdák emlékművét Kecskemét főterén.

Az emlékmű felállítását a Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesület kezdeményezte, a város önkormányzata támogatta, és a meghirdetett közadakozás során sok magánember is áldozott arra, hogy megépülhessen.

A Szemők Zsuzsanna szobrászművész által megalkotott monumentum ünnepélyes átadásán jelen volt Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke is. Beszédének elején a haza bölcsét, Deák Ferencet idézte, aki azt mondta: “A szorgalomnak két hatalmas rugója van: szabadság és tulajdon...." Hozzátette: a magyar parasztságon először az egyik, majd a másik rugótól fosztották meg a kommunizmus idején.

– Az egész magyar parasztságról emlékezünk meg, mert a politikai hatalom elragadása, a polgári állam vezető rétegének likvidálása, kitelepítése után a kommunizmus célpontja minden szocialista országban a földből élő ember volt. A parasztság maga volt az ellenség – emelte ki a házelnök. 

Varga László országgyűlési képviselő a szobor avatásán arra emlékeztetett: 1948. augusztus 20-án Rákosi Mátyás Kecskeméten hirdette meg a kuláküldözést. – Örömmel jelentem, hogy az első emlékmű az ő emlékükre, most Kecskeméten kerül felavatásra – mondta Varga László.

Az emlékművet Kövér László, és a Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesület vezetője, Horváth Gábor leplezték le.

baon.hu