Csökkentette a betegek vérnyomását a Grana Padano olasz parmezán sajt beiktatása enyhén magas vérnyomásban szenvedő, ACE-gátló gyógyszereket nem szedő egyének étrendjébe egy olasz vizsgálat tanúsága szerint.

Az Európai Unió lakói közül minden harmadik-negyedik felnőttnek emelkedett a vérnyomása és ez a szív-és érrendszeri betegségek, különösen az agyi katasztrófa egyik legnagyobb kockázati tényezője. Sokan igyekeznek a tabletták helyett természetes gyógyszereket szedni és most kiderült, ezek közé sorolható a Grana Padano sajt is. A magas vérnyomást kutatók szervezetének (ESH) Londonban megrendezett európai kongresszusán nagy feltűnést keltett Giuseppe Crippa professzor és munkatársainak előadása, akik a híres olasz parmezán sajt, a Grana Padano vérnyomáscsökkentő hatásáról végzett tanulmányukat ismertették.

A csaknem ezer éve készített sajtnak erre a hatására még soha nem figyeltek fel. A sajtfélét a cisztercita szerzetesek kezdték készíteni. A kizárólag a Pianura Padana völgyben előállított tejterméket akár három éven keresztül érlelik és így fogyasztják.  Crippa professzor és csapata viszont azt figyelte meg, hogy a magas vérnyomást hatásosan csökkentő készítmény a 9-12 hónapig érlelt változat.

Az olasz orvosok 29 magas vérnyomásban szenvedő, de a gyári gyógyszereket visszautasító beteget vizsgáltak. A betegek két hónapon keresztül egyébként változatlan étkezésüket napi három deka Padano sajttal is kiegészítették. Volt még 16 hasonlóan emelkedett vérnyomású beteg is, akik ugyancsak nem szedtek tablettát, de sajtot sem kaptak - ez volt a kontrollcsoport.

Mindkét csoport tagjainak vérnyomását nemcsak a rendelőben mérték meg, hanem a kezelés előtt és annak végén 24-órás automata vérnyomásmérés is történt. A sajt hatására a vérnyomás első, szisztolés értéke átlag nyolc higanymilliméterrel lett kevesebb, a diasztolés, a "per" érték pedig átlagosan hat higanymilliméterrel csökkent, a kontrollcsoport tagjaiéhoz képest.

A kutatók szerint a Padano sajtban speciális tripeptid található, melynek hasonló vérnyomáscsökkentő hatása van, mint az angol nevéből alkotott betűszóval ACE-gátlónak nevezett tablettának. A vitában elhangzott, hogy ilyen tripeptidek svéd- és holland joghurtfélékben is léteznek, de a legnagyobb mennyiségben a gyógyhatású anyagok az olasz sajtban fordulnak elő.

Azért vigyázzunk a sajttal!

Mielőtt azonban sajtot fogyasztanának vérnyomáscsökkentés céljából, nem árt figyelembe venni egyéb tényezőket is. Egyrészt ez a kutatás az eredeti olasz parmezán sajt egy fajtájára vonatkozik, és 100%-ig nem bizonyított a kutatás eredménye, másrészről önmagában a sajt fogyasztása nem túlságosan ajánlott vérnyomás-betegségben szenvedőknek. A túlzott sófogyasztás egyik kiváltó oka lehet a magyas vérnyomásnak, amelynek számos betegséghez vezethet. Bár a napi ajánlott sófogyasztás felnőttek esetében 6 gramm, sokan akár 9-12 gramm sót is elfogyasztanak. A sajt-snackek és keménysajtok rengeteg sót tartalmaznak. A legjobb megoldás ebben az esetben is az alacsonyabb sótartalmú sajtok (például mozzarella), valamint a csökkentett sótartalmú termékek fogyasztása.

A sajt szerepe a táplálkozásban

A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit.

A sajtok ásványianyag tartalmával kapcsolatban már bizonyára sokan tudják, hogy a legfontosabb kalciumforrásunk, hiszen szerencsére ma már sok szó esik a csontritkulás megelőzéséről. Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a sajtok fogyasztásával a kalciumon kívül jelentős mennyiségű magnéziumhoz, cinkhez és foszforhoz juthatunk hozzá. A sajtok kalciumtartalma 400-800 mg közt mozog 100 g-ban.

Az ömlesztett sajtok átlagosan valamivel kevesebbet tartalmaznak. Natúr sajtból 5 dkg elfogyasztásával már az egynegyedét-felét fedezni tudjuk a napi ajánlott mennyiségnek. Nagyobb kalciumigény, pl. idősek esetén ez 20-43%, várandós és szoptató nők esetén pedig 17-35%.  Pannónia sajtunk a magyar előállítású sajtok közül a legdúsabb kalciumforrás, 10 dkg Pannónia sajt egy felnőtt szervezet átlagos napi kalciumszükségletének 80 %-át fedezi.

A tejtermékeknek a magas vérnyomás megelőzésében, illetve étrendi kezelésében is nagy jelentőségük van. Számos, e témában végzett tudományos vizsgálat kimutatta, hogy megfelelő mennyiségű kalcium, kálium és magnézium bevitele hozzájárul a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséhez. Tudjuk, hogy a sajtok mindhárom tápanyagban, de legfőképp kalciumban gazdagok. Kedvezőtlen viszont, hogy általában véve magas a sajtok nátriumtartalma, ami pedig éppen a magas vérnyomás kockázatát növeli, s különösen a nátriumra érzékeny egyéneknél jelenthet gondot.

A Medve Light termék mindössze 12,5 g zsírt tartalmaz 100 g-ban. Ezzel a csökkentett zsírtartalmú, könnyű étkezésben és az egészséges táplálkozásban az ömlesztett sajtok között kiemelt szerepet tölt be. A Medve Light ezen túlmenően a hasonló kategóriájú sajtokhoz képest 45 %-kal kevesebb nátriumot tartalmaz. Ez szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára különösen fontos tényező.

A fogszuvasodásról szintén ismeretes, hogy egyetlen igazán jó "ellenszere" létezik, ez pedig a megelőzés. A tejtermékek közül a sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő egyes összetevők révén (savófehérje, egyes zsírféleségek, kalcium, foszfor) védő hatással rendelkezik a fogszuvasodással szemben. Ebben a védekezésben több folyamat játszik szerepet. A fehérje, mégpedig a kazein, mérsékli a szuvasodást okozó baktériumok savképződését és a lepedékképződést, a sajtban lévő zsírtartalom mikróba-ellenes hatású, a kalcium és a foszfor pedig a nyál vegyhatásának növekedésével járul hozzá a védelemhez.

A sajt szénhidráttartalma nagyon alacsony. A tejben lévő tejcukor, a laktóz a sajt érlelési fázisában túlnyomórészt tejsavvá alakul az alkalmazott mikroorganizmusok, enzimek hatására. Az érlelt sajtok (ide tartozik a legtöbb sajtféleség) szénhidráttartalma ennél fogva jelentéktelen, mindössze 2% körüli. Egyes sajtokban azonban egészen minimális, illetve egyesekben egyáltalán nincs laktóz. Ez azok számára hasznos információ, akiknek tejcukor-érzékenység miatt emésztőrendszeri panaszaik vannak. A Pannónia sajt hosszú érlelésnek köszönhetően egyáltalán nem tartalmaz tejcukrot, ezért laktózérzékenyek minden korlátozás nélkül fogyaszthatnak.

Életmódtanácsok a magas vérnyomás csökkentése érdekében

A zöldségekben, gyümölcsökben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, tengeri halban bővelkedő étrend javasolt a vérnyomás csökkentése érdekében. A magnézium, a kálium és a kalcium fogyasztása is segít a vérnyomás csökkentésében. Túlsúlyosak (az ideális testsúlynál legalább 10 százalékkal magasabb testtömegűek) esetében, a testsúly csökkentése szintén hasznos. Minden 10 kg mínusz 5-20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. A mérsékelt alkoholfogyasztás is jó hatással van a magas vérnyomásra, azonban tanácsos óvatosnak lenni, napi 3 alkoholos ital, már emeli a vérnyomást! Ne fogyasszunk sok sót, egyszerű szénhidrátot, zsíros ételeket, koffeint, készételeket, olajban sült ételeket.

Táplálékkiegészítők, növények a magas vérnyomás kezelésében:

- C-vitamin - A C-vitaminnak a vérnyomás csökkentésében, és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében is bizonyított a hatása. Csökkenti az oxidatív stresszt, legjobban természetes formában fogyasztva fejti ki hatását.

- Coenzim Q10 - Nemcsak a magas vérnyomás kezelése területén alkalmazzák, de például a migrén megelőzésében, a daganatprevencióban, az asztmában és számos egyéb betegségben betöltött szerepéről jelenleg is folynak tanulmányok.

- Lenmag, lenmagolaj - A lenmag és a lenmagolaj jó hatású a székrekedés kezelésére is, csökkenti a koleszterin-szintet, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás kockázatát. Csökkenti az izomfájdalmat és mérsékli az ízületi gyulladást, reneszánszát éli a sportolók és a testépítők körében.

- Fokhagyma - A vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító hatása is ismert. A véralvadásban is szerepet játszik, a vérlemezkék összecsapódását gátolja.

- Fekete ribizli - Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, vérnyomáscsökkentő hatása mellett, a húgyúti infekciók kezelésében és megelőzésében játszott szerepe a legismertebb.

- Fagyöngy - Vérnyomáscsökkentő-, illetve szabályozó gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést.

- Galagonya - Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, érelmeszesedés - különösen koszorúér-elmeszesedés - ellen jó hatású.

Természetes vérnyomáscsökkentők

Különösen a városokra jellemző, hogy az állandó stressz és a mozgásszegény életmód következtében egyre többen szenvednek magas vérnyomástól. Ez a probléma korai előfutára lehet az érelmeszesedésnek, a szívinfarktusnak, vagy akár a szélütésnek, úgyhogy semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Természetes ételekkel azonban könnyen szabályozhatja a vérnyomását: az egyes gyümölcsök és zöldségek értágító hatásuk, vagy éppen káliumtartalmuk segítségével szabaddá teszik a vér áramlását. Rendszeres alkalmazásukkal elkerülhető az érelmeszesedés, és a súlyosabb betegségekhez vezető érszűkület is.

Egyes indián kultúrákban teljesen ismeretlen a magas vérnyomás jelensége. Az indiánoknál a csokoládé és a kakaó rendszeres fogyasztása eredményezi, hogy a magas vérnyomás, és az ebből eredő betegségek szinte egyáltalán nem fordulnak elő. A flavonokban gazdag édesség értágítóként működik, aminek hatására a vérnyomás csökken. A 70%-os kakaótartalmú csokoládé hatékonyságát tudományos kísérletek is bizonyították, magas vérnyomás ellen. A mennyiséggel persze itt is vigyázni kell.

Omega-3 zsírsav

A telítetlen zsírsavak hihetetlenül fontosak szervezetünk egészségének megőrzése érdekében. Megfigyelték, hogy az eszkimók körében, a tengeri étrendnek köszönhetően alig fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések. A magyarok halfogyasztása azonban a nemzetközi átlaghoz mérten rendkívül alacsony, ezért különösen veszélyeztetettek vagyunk. A telítetlen zsírsavak megakadályozzák az érelmeszesedést, és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Azonban nemcsak tengeri csemege, hanem egyéb étrendkiegészítő formájában is hozzá lehet jutni: van ugyanis Omega-3 vagy halolaj-kapszula is.

Fokhagyma

A fokhagyma szíverősítő hatása már az ősi kultúrákban is ismert volt, ma azonban már azt is tudni lehet, mitől olyan hatásosak az intenzív illatú gerezdek. A fokhagyma titka éppen a szagában rejlik. Erőteljes ízét és illatát bizonyos aminosavak adják, amik a szervezetben kénes vegyületekre bomlanak. Ezek a vérbe jutva lazítják a véredényeket, felfrissítve ezáltal a vérkeringést.

Zöldség, gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök szervezeted legfontosabb káliumforrásai. Különösen a piros bogyósgyümölcsök hatékonyak a magas vérnyomás elleni harcban. Egészségmegőrző zöld salátákon kívül egyél minél több fekete áfonyát, málnát, meggyet, feketeribiszkét és szedret. A fekete áfonya nemcsak húgyúti fertőzések ellen remek, hanem mirtillin-tartalma révén javítja a vénák rugalmasságát, csökkentve ezáltal a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát. A nátriumban, tehát sóban szegény, de káliumban gazdag étrend ajánlott minden magas vérnyomástól szenvedőnek, amit praktikus teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel kiegészíteni.