A “Székelyföld van, volt és lesz! Székelyföld örök!” c. írásom kapcsán kifejtett hozzászólásában adott hangot véleményének az egyik olvasó, miszerint Székelyföld mint olyan, hivatalosan nem létezik.

Valóban, Székelyföld hivatalosan nem közigazgatási egység, sőt a tavaly Brüsszelben megnyitott székelyföldi iroda kapcsán,Traian Basescu ill. több más román politikus is kijelentette, hogy Székelyföld nem is létezik pedig a térségben minden ennek az ellenkezőjét hirdeti.

Léteznek székely közintézmények, szervezetek, kulturális műhelyek, vannak székely termékek, székely Google,  székely kifejezések melyek egy magyar számára csak székely-magyar szótárral értelmezhetőek, és magukat székelynek valló emberek is, akik bizony e nem létező terület/földrész/régió lakói. Ugyanakkor ma már minden magára is valamicskét adó székelyföldi intézményen ott lobog a székely zászló is ill. nem múlhat el úgy egy hivatalos rendezvény vagy sportesemény sem, hogy fel ne hangozzon a székely himnusz is.

Kétlem, hogy ma lenne olyan magyar ember akit Székelyföld nem létezéséről meg lehetne győzni, márpedig ha mi, magyarok úgy tudjuk,hogy létezik léteznie kell!

Mi több a hazai román sajtóban is egyre gyakrabban találkozhatunk a “Tinutul Secuiesc” kifejezéssel is ami ennek a “nem létező” tájegység magyar megfelelőjének a tükörfordítása. Persze ez korántsem újdonság de míg régebben „az úgynevezett” (aşa-zis) Székelyföldként emlegették térségünket ma már egyre kevésbé használja a román média ezen jelzőt.

Akármi is lesz ennek az immár sokadik régióláznak az eredménye, egy biztos: mára már a román fejekben is Székelyföld végérvényesen létrejött, mi több van olyan román kollégám is aki saját, személyes kérésére és a jótékony ajándékom révén “SIC” feliratú lehúzóssal az autóján rója az országot – ami úgy-e bár szintén Székelyföld nemzetközinek szánt jelzete – legfőképp suceavai szülőfaluja és választott “hazája” Ajnád  között, ahol is az ő szavaival élve “egyetlen román lakosként” tölti szabad ideje nagy részét.

Azt, hogy e tényt a román politikusok némelyike nem akarja tudomásul venni és elismerni, egy oka van: “…a “magyarok sovinizmusának” rémképén kívül nincs más ötletük román szavazóik mozgósítására.”- fogalmazta meg tömören az “Evenimentul Zilei” egyik munkatársa Mircea Marian még tavaly a brüsszeli székelyföldi iroda kőrül kirobbant hisztéria kapcsán, megalapítván azt is a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem volt Romániában olyan választási kampány, amelyben ne került volna terítékre, hogy a magyarok el akarják rabolni Erdélyt.

Ugyancsak tavaly Ion M. Ionita az “Adevarul” vezető szerkesztője a következőket állapította meg: a román politikának le kellene vetkőznie végre a magyar többségű megyék autonómiájától való félelmet.

„Ha megszabadulunk ettől a komplexustól, és európai szellemben – nem etnikai alapon – autonómiát adunk Románia minden egyes régiójának, akkor az európai pénzek is bejutnak Romániába”

Jó lenne ha ezeket a közelmúltban papírra vetett gondolatokat, a ma román politikusa is megfontolná és végre eképpen is cselekedne, s akkor Székelyföld avagy a román Tinutul Secuiesc végre hivatalosan is megszületne.