A Költészet Napja és a Bánffy György Kulturális Szalon alapításának alkalmából rendezett ünnepséget a FIDESZ Kulturális Tagozatának budapesti elnöksége és a Németh László Kulturális Alapítvány a Szent Imre Gimnázium dísztermében 2012. április 14-én, szombaton délután. Az alapítás eseménye 2012. május 7-én zajlott.

Molnár Adrienn, a szalon egyik szervezője az MTI-nek pénteken elmondta: a Bánffy György Kulturális Szalont a Fidesz Kulturális Tagozatának budapesti elnöksége és a Németh László Kulturális Alapítvány (NLKA) hozza létre. A szalon feladata a kulturális élet szereplői közötti kapcsolatok előmozdítása és segítése, kulturális műsorok szervezése, valamint együttműködés más kulturális szervezetekkel és szalonokkal.
Szólt arról is, hogy pár hét múlva tartják meg a Bánffy György Kulturális Szalon alakuló ülését, amelyre meghívják a kulturális élet számos szereplőjét is. Ekkor dől majd el, hogy mely területekkel bővíthető a szalon működése, mire van fogadókészség.
Mint mondta, a szalon többféle rendezvényt szervezne: gálaműsorokat, művészeti esteket, irodalmi esteket. Kiegészítő tevékenységként kulturális programajánlót küldenének színházi előadásokról, koncertekről, könyvbemutatókról, konferenciákról. Abban tennének többet a többi hasonló szervezetnél, hogy szakmai fórumokat is létrehoznának a kultúra egy-egy területére összpontosítva, zártkörű előadásokat, beszélgetéseket rendeznének a szalon tagjai számára.

A Bánffy György Kulturális Szalon egyéb rendezvényei, a különböző gálaestek, művészeti estek nyitottak a nagyközönség számára is. Egyelőre havonta egy eseményt terveznek, a működés során pedig kiderül, mire van igény a művészek és a közönség részéről - jegyezte meg Molnár Adrienn. - Mint mondta, Bánffy György színművész, a szalon névadója, a FIDESZ Kulturális Tagozatának elnökségi tagja, valamint a Németh László Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja volt.
A szalont olyan személyiségről szerettük volna elnevezni, aki a magyar művészeti életnek sokat adott - tette hozzá a szervező.

A rendezvények helyszíne elsősorban a Szent Imre Gimnázium lesz, de máshol, más szalonokkal, kulturális szervezetekkel együttműködve is tartanak műsorokat.

A tagok elfogadták a hosszasan megvitatott alapszabályt, melyet Győriványi-Ráth György (NLKA), prof. dr. Bassola Péter (elnök) és Molnár Adrienn segített értelmezni, majd szervezeti kérdések következtek. A jelenlévők egyhangú többséggel HÁZIGAZDÁNAK választották Győriványi-Ráth Györgyöt, a HÁZIASSZONY Császár Angela énekes színművész lett, a szalon titkára pedig Polgár Julianna szerkesztő-riporter, költő, írógép-grafikus.
(Forrás: MTI és a helyszín)