Ismeretlen tettesek ellopták vitéz Kálmán László, a Puma repülőezred ász pilótájának emléktábláját, amelyet 2008-ban helyeztek el a II. világháború hős katonájának bakonycsernyei szülőházán.

Tóth Gyula helyi önkormányzati képviselő, a táblaállítás főszervezője portálunknak elmondta, hogy a hétvégi Hősök Napja alkalmából vitéz Kálmán László leszármazottai szerettek volna koszorút elhelyezni az emlékhelynél, de már csak a márványtábla hűlt helyét találták ott. Tóth Gyula elmondta, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

Vitéz Kálmán László több mint 75 harci bevetésen 13 légi győzelmet aratott. A háború után 1948-ban azért tért haza Ausztriából, hogy két volt bajtársát nyugatra szöktesse, de egy idősebb katonatiszt kommunista fia beárulta az ÁVH-nál, így útja az Andrássy út 60-ba vezetett, ahol brutális kínvallatásnak vetették alá. Szerencséjére a nagy zsúfoltság miatt átszállították egy budai laktanyába, ahonnan a wc ablakán keresztül sikerült megszöknie, majd nyugatra távoznia. Az egykori ász pilóta 1995. február 23-án hunyt el a kaliforniai Los Altosban.
(Barikád)