Izraeli tudósok bőrszövetből hoztak létre működőképest szívizomzatot. Az eljárás a jövőben az életet jelentheti rengeteg szívbeteg ember számára.

A módszer nagy előnye, hogy mivel a beteg saját szöveteiből "készül" az új szívizomzat, így nem áll fent a kilökődés veszélye, szemben a szervtranszplantációkkal - írja a BBC az European Heart Journalra hivatkozva.

Az őssejtek egyre fontosabbak a modern orvostudomány számára, mivel képesek más funkcióval bíró sejtekké alakulni, és egyre több ígéretes kísérlet irányul arra, hogy ezek segítségével "javítsanak meg" sérült emberi szerveket.

Az izraeli Haifában található Ramban Egészségügyi Központ kutatói két szívelégtelenségben szenvedő idős páciens bőrszövetéből kreáltak génterápia révén működőképes szívizomzatot, amelyet aztán kísérleti állatokba ültettek.

A beültetett szívizomzat összekapcsolódott az állat szívszövetével. A kísérletet vezető Lior Gepstein professzor szerint az eljárás igazi jelentősége, hogy egy idős ember bőrszövetéből olyan szívizomzatot voltak képesek létrehozni, amely olyan, mint a páciens saját szívizomzata volt megszületésekor.

A laboratóriumi körülmények között létrehozott szívizom természetesen még évekre van attól, hogy a szívbetegségek gyógyítása során használni lehessen: az izraeli tudósok jelen pillanatban az állatkísérletek fázisánál tartanak, ez után jöhetnek majd a klinikai tesztek immár emberi pácienseken.



Forrás: Pécsi STOP/bbc   |   STOP