A Kelenföldi Pályaudvar lett az egyik szerencsés helyszín, hiszen új ruhába öltöztetik a Színes Város mozgalom nyertesei. A márciusban meghirdetett pályázat szerint bárki bármilyen felülettel pályázhatott, egy lényeges szempont van csupán: a helyszínnek, amely a fotón szerepel, forgalmas helyen kell lennie.


Aki kénytelen a Kelenföldi Pályaudvar aluljárójában közlekedni, az jártában-keltébenbizonyára Dante gondolatait idézi: Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel. Ha nem is pont ezekkel a szavakkal de bizonyára valami hasonlóra gondol a szürke/fekete koszhadt járófelület, a törött lámpatestek , a mocskos falak láttán. Hiába tudja az arra járó, hogy ez csupán átmeneti, csak néhány évig tart míg el nem készül a Metro. Ezt a lélekromboló szürke látványt oldhatja a május 26-án átadásra kerülő színes varázs falfestmény, amely az aluljáró bejáratát hivatott díszíteni.

A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium önkéntes diákjai festették ki a Kelenföldi Pályaudvar aluljárójának bevezető portálját. A szabadtéri művész akció A MÁV Zrt. és a Színes Város Mozgalom közötti együttműködése által meghirdetett pályázat nyomán valósulhatott meg. Így kapta meg új arculatát a vasúti gyalogos aluljáró bejárati fala. A pályázat nyertes diákok önkéntes munkában készítették el alkotásukat, ahol stílszerűen a város és a vidék találkozását jelenítették meg falfreskójukban.

A diákok felváltva, csoportokban dolgoztak délelőtt és délután is, kinek, hogy volt szabadideje, energiája, de a kemény mag egy 10-12 fős társaság nap-nap után ott egyensúlyozott a létrákon, hogy egy új hangulatot kapjon a hangulatoktól és esztétikumtól mentes aluljáró.

Történetünk márciusban kezdődött, amikor a Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium megnyert egy „street art”, illetve városszépítő pályázatot. Az első mítingre a Színes Város Csoport pedagógiai programjának koordinátoraival március 26-án került sor, itt kapta meg mindenki a feladatait – meséli Dere Zsófi, a csapat sajtós csapatának diáktagja. Innentől a látványterv kidolgozása volt a fő szempont.

A „város és vidék”, mint yin és yang, egyik sem él a másik nélkül: erre akartunk rávilágítani - folytatja Dere. Ebben közreműködött két alkotó koordinátor a Pillangóhatás Program részéről: Jánosi Anna és Bakó Tamás - mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomáztak. A terveket később szavazásra bocsátották az interneten illetve a kiválasztott plázákban manuális módon.

A munka során nem várt nehézségek is jelentkeztek: a festés második napjának éjszakáján graffitisek összefirkálták az alapozást. Az alapot újra fel kellett vinni, innentől azonban már a környékbeliek szimpátiáját is elnyertük, esténként nem egyszer hajléktalanok vigyázták az alkotást – meséli Dere.

„Pár hónap alatt kellő kitartással és optimizmussal valóra váltottunk egy kollektív álmot, ami most bárki számára elérhető és megtekinthető Kelenföldön. Büszke vagyok a gárdánk összes tagjára, nem akármilyen nyomot hagytunk a város e kietlen részén – mutat rá Dere Zsófi.

A nemzeti vasúttársaság társadalmi felelősségvállalási programja keretében indította együttműködését a Színes Város Mozgalom városszépítő szervezettel. A mozgalom, illetve az Örökség és Társadalom Alapítvány Pillangóhatás Pedagógiai Programba kapcsolódó diákok alkotásukkal lényegesen javítják e környéken a városi épített környezet vizuális minőségét.

Az együttműködés keretében a MÁV Zrt. a Kelenföld állomás aluljáró mintegy 160 m2-es bejárati felületet biztosította, ahol a pályázat nyertes Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium diákjai lelkes, önkéntes munkával valósították meg a festési projektet.

“A helyszín kiválasztásakor nem csak azt tartottuk szem előtt, hogy amit megszépítünk, minél inkább lepusztult legyen, hanem azt is fontosnak gondoltuk, hogy a kiszínesítés előtt álló felület fontos legyen közlekedési szempontból is” -mondja Izing Máté diákkoordinátor. “A kelenföldi pályaudvar Budapest nyugati bejárata, amely fontos közösségközlekedési csomópont. Itt nap, mint nap utaznak át emberek tízezrei, sokszor csak ennyit látnak Budapestből.”

“Kollégistákként többnyire mindannyian vidékiek vagyunk, néhány éve kerültünk Budapestre, és fontosnak tartjuk, hogy az erre járó budapestieknek megmutathassuk, hogy vidéki a városival, öreg a fiatallal együtt tud alkotni a legszebben, és csapatban tudunk kiteljesedni igazán. A falfestmény fő motívuma a város és vidék találkozása lesz.”