Negyedik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja az Esélyegyenlőségi Napot a Debreceni Egyetem főépületében május 16-án, ezúttal az összefogás és sokszínűség jegyében. Az idei rendezvényen több alapítvány is képviseltette magát – Bene Viktória tudósítása

Az eseményt Vincze Zsuzsanna, az esélyegyenlőségi nap vendégelőadója és Berényi András, a DEMEK vezetője nyitotta meg. A megnyitót az Immánuel Otthon kerekesszékes táncosai követték, majd pedig Vincze Zsuzsanna mesélt a publikumnak az életéről, amiben rávilágított a látássérülteket érintő sztereotípiákra is.

A SANSZ Alapítvány
 Nagy népszerűségnek örvendett a SANSZ Alapítvány terápiás kutyabemutatója, ami alatt a hallgatók különböző terápiás játékokat is kipróbálhattak. Az egyetem polgárai az előadás után is odamentek a terápiás kutyákhoz és gazdijaikhoz érdeklődni a módszerekről és a kutyákról.

A Fehér Bot Alapítvány standjánál a bámészkodók kipróbálhattak olyan eszközöket, amik a látássérültek életét nagyban megkönnyítik. Buri Tímea, az alapítvány munkatársa elmondta, hogy a legnépszerűbb a Braille – írógép kipróbálása és a színfelismerő eszköz volt. Arra a kérdésemre, hogy miért is fontos az esélyegyenlőség azt válaszolta: „Az esélyegyenlőség erősítését tartom nagyon fontosnak. Azt, hogy a többségi társadalomban az egészséges emberek közé integrálódni tudjanak a fogyatékkal élő emberek akár gyerekként, akár iskolásként, akár felnőttként a munkaerőpiacon. Azért is tartom nagyon fontosnak az esélyegyenlőségi napokat, hogy felhívjuk a figyelmet ennek a fontosságára és arra, hogy figyeljenek oda az emberek egymásra. Azt tapasztaljuk, hogy az ilyen jellegű rendezvények elég népszerűek.”

Major István is a Fehér Bot Alapítvány standjánál volt, így lehetőségem nyílt arra, hogy megkérdezzem őt arról, mi okoz egy látássérült embernek nehézségeket. Elmesélte, hogy hat éves kora óta látássérült. Számára a legnehezebb dolgot a közlekedés jelentette. Elmondta, hogy néha segítséget kell kérnie, de az emberek nagyon segítőkészek. Az alapítvánnyal négy éve tartja a kapcsolatot, ahol különböző tanfolyamokon vett részt, illetve Fehér Bot Alapítványnál tanulta meg a Braille – írást és olvasást is.

Nem sokkal a beszélgetés után a Csillag születik műsorból ismert Borsy Ádám lépett a porondra az esélyegyenlőség szellemében, és hangjával kizökkentette az egyetemet a régi kerékvágásából.

A képen Borsy Ádám
A koncert után megkérdeztem Ádámot arról, hogy miért vállalta el a fellépést. Erre azt felelte: Úgy érzem, mint mozgáskorlátozott személy segítek ezzel, hogy az emberek nyissanak afelé, hogy nemcsak egy kerekesszékben ülő ember az illető, hanem teljes értékű életet tud élni, mind sportban, éneklésben és szórakozásban.

Ádámon egyáltalán nem látszik, hogy egy percig is bánkódna a helyzete miatt. Életvidám, kiegyensúlyozott személy. A fiatal énekes elmesélte, hogy ő mind három tevékenységet műveli. Nyaranta úszik, kosarazik. Ráadásul lefutott 21 km-t 1 óra 34 perc alatt Debrecenben az első Rotary félmaratonon.  Elmondta: afelé hajlik, hogy küzdeni kell, ugyanis véleménye szerint az élet egy küzdés, és ha nincs cél előttünk az régen rossz, hiszen ilyenkor nincs ami motiválja az embert. Véleménye szerint: a mai magyar társadalomban nem igazán van motiváció. Egyrészt így önmagát is megmutathatja és azt is, amit képvisel.

A koncert után az egyetem főépülete előtt a diákok és az előadók a nap zárásaként 100 luftballont engedtek el az összefogás és a sokszínűség jegyében. 

Bene Viktória