Népes közönség előtt lépett színpadra a XXI. Pünkösdi Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó negyven néptánccsoportjának közel ezer fiatal fellépője Csíkszeredában.

Az András Alapítvány által félévente megszervezett esemény olyannyira kinőtte magát az évek során, hogy idén közel 60 csoport jelezte részvételi szándékát a rendezvényen. A szervezők nem tudtak volna ennyi fellépő számára helyet biztosítani, ezért összefogást szorgalmaztak a települések és néptánccsoportok között, lépjenek együtt színpadra, ezzel adva mindenki számára lehetőséget a bemutatkozásra.
A Pünkösdi Csűrdöngölő során a fiatalabb korosztály mutathatta be a megtanult néptáncokat, emellett a Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként régi mesterségekkel ismerkedhettek meg, és ki is próbálhatták azokat. „A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a gyermekek, akik ismerik és ápolják hagyományaikat, bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt, egyben lehetőségük van az ismerkedésre, vetélkedésre, közös mulatságra” – véli András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője.
A megyeháza oszlopterében megrendezett eseményen Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk elnevezésű szórványprogramja jóvoltából a Temes megyei szórványból is érkezett négy néptánccsoport a rendezvényre: a Szederinda, a Csűrdöngölő, az Eszterlánc, valamint a Bóbita néptánccsoport.
A következő néptánctalálkozó novemberben, az András-napi bál keretében kerül megrendezésre.
(Székelyhon)