Lisszabonban adják át az Európai Unió Kulturális Öröksége díj/Európa Nostra-díj kitüntetéseit június elsején. Kovács Piroska is a díjazottak között van, aki a székely kapuk múltját, mintázatait és díszítéseit, valamint a fafaragó dinasztiákat kutatva feltérképezte az udvarhelyi régió székely kapuit. A közönségszavazás május 22-én zárul le az interneten.

Az európai örökségvédelmi szervezeteket tömörítő Europa Nostra honlapján olvasható indoklás szerint Kovács Piroska egy kis közösség tanáraként életéből több mint 40 évet szentelt a múlt tárgyi emlékeinek számbavételére és megőrzésére.

E jeles alkalomból hat, úgynevezett Grand Prix-győztest is köszönthet majd a széleskörű. Plácido Domingo az Europa Nostra elnöke, valamint Andrulla Vassziliu, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős elnöke is jelen lesz majd Aníbal Cavaco Silva portugál köztársasági elnök társaságában.

Az Europa Nostra a kulturális örökségvédelem hangjaként szolgál Európában. Több mint 50 ország 250 nemkormányzati szervezete, 150 kapcsolódó szervezete és 1500 magánszemély képviseletében jár el. A tagok elkötelezettek Európa kulturális örökségének és tájainak megőrzése mellett. A szervezet hálózatot kínál a párbeszédhez, ünnepli az örökségvédelem legkiemelkedőbb eredményeit, kampányokat folytat a veszélyeztetett műemlék jellegű épületekért, helyekért és tájakért, valamint a fenntartható politikák és az örökségvédelem magas színvonala érdekében. 2010 júniusában a közgyűlés egyhangúlag Plácido Domingót választotta az Europa Nostra elnökéül, elismerve e téren mutatott elkötelezettségét.

Az Europa Nostra hivatalos honlapján tájékozódhatnak a nyertes projektekről, ide kattintva pedig voksolhatnak a közönségszavazás jelöltjeire.