New York hamarosan visszakapja jelképeit: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások során lerombolt Világkereskedelmi Központot újjáépítik. A Ground Zero-nak nevezett romok helyén összesen négy torony építésébe kezdett a város. A ma.hu a helyszínen kísérte figyelemmel a grandiózus beruházást.

Valamivel több, mint tíz esztendővel a terrortámadások után Amerika nem tudja megtagadni önmagát. A dermedt sokk után a nemzeti öntudat és a dac egyedi válasz adására ösztönözte a várost. Az ikertornyok helyén négy új felhőkarcoló építésébe kezdett New York.
 
Nem az első próbálkozás

Pedig már az eredeti World Trade Center is hatalmas volt: a 16 hektáros kereskedelmi komplexumot 1966 és 1987 között építettek, 7 épületből állt, többek között egy nagy plázából, és egy földalatti bevásárlóközpontból. A központ korábban is támadás célpontja volt, 1993. február 26-án iszlám terroristák bombát robbantottak a WTC alatti garázsban, akkor 6 ember halt meg és ezrek sebesültek meg. A következő támadás már végzetesnek bizonyult, a 9/11 alkalmával a teljes komplexum megsemmisült. A WTC központja, az ikertornyok több mint 1360 láb magas épületek voltak, a város legmagasabb felhőkarcolói. Mindkét torony 110 emeletes volt, 35 ezer dolgozott nap, mint nap bennük és 430 cég képviseltette magát. A WTC olyan erőt képviselt, hogy saját irányítószámmal rendelkezett: 10048.

Az eredetileg New York és New Jersey kikötői hatóságának tulajdonában lévő épületeket a merénylet előtt öt hónappal adták magánkézbe. Annak idején a Westfield America nevű ingatlancég és Larry A Silverstein ingatlanmenedzser 99 évre szóló lízingszerződést írt alá.
 
Négy új torony

A beruházás erősen megosztja a mai napig a közvéleményt: sokak szerint kegyeleti okokból meg kellene őrizni a terület emlékmű-jellegét. Csakhogy New Yorkban, különösen Manhattanben különösen drága egy-egy telek, üres telek pedig elvétve is alig akad arra. A mostani megállapodás szerint a leomlott ikertornyok helyén kialakított Ground Zero helyén összesen négy tornyot húznak fel. Az építkezés rohamtempóban halad, a ma.hu ott jártakor két torony már elérte teljes magasságát. Az Az 1-es számú felhőkarcoló 1776 lábnyi méretével nemcsak New York, de az egész Egyesület Államok legmagasabb épülete lesz. A négyes számú torony pedig csak akkor készül el, mikor a gazdaság majd ismét fellendül, a tervek szerint 72 emelet magas lesz.
 
Emlékpark

A támadás tizedik évfordulóján nyitotta meg kapuit a 9/11 Memorial. Az emlékpark az újjáépítés ideje alatt hihetetlen komoly védelmet élvez, az ingyenes igényelhető belépő eleve meghatározza a belépés órájának időpontját, melyet többszöri átvilágítás és jegybemutatás követ. Szinte minden második méterre jut egy fegyveres őr. A biztonsági szolgálat egyik tagja a ma.hu érdeklődésére elárulta, naponta átlagosan 15 ezren keresik fel az emlékparkot, ami emléket állít annak a 2977 áldozatnak, akik a támadás idején az ikertornyokban tartózkodtak. A több mint 90 nemzetet számláló áldozati listán a legidősebb 85 éves, míg a legfiatalabb 2 éves volt.

Az ikertornyok helyén éveken keresztül egy nagy lyuk tátongott, mára két hatalmas bronzból készült medence található. Mélysége közel tíz méter, a káváján ott található az összes áldozat neve. A WTC újjáépítésére kiírt pályázatra 5201 pályamű érkezett 63 országból.