Hetvenkilenc éves korában elhunyt Horst Faas, a többszörösen elismert világhírű fotós újságíró. Az AP hírügynökség, amelynek ötven éven keresztül dolgozott, a "fotózsurnalizmus világának óriásaként" emlékezett meg róla.

(MTI) A fotós 1933-ban született Berlinben, 1956 óta csak annak a feladatnak szentelte magát, hogy dokumentálja kamerájával a világ eseményeit. Az AP munkatársaként járt Kongóban, Algériában, majd 1962-ben Vietnámba utazott. 1965-ben a háborúban készített képeit Pulitzer-díjjal jutalmazták, két évvel később egy gránátrobbanás megsebesítette a lábát.
   
"Képei nem heroikus csatajelenetek. A világot kendőzetlenül, a háborút a maga brutális és irtózatos valójában mutatja be. A vietnámi háború során készített felvételei a háborús fotózás történetében példa nélküliek" – méltatta Horst Faast a Német Fotográfiai Társaság.

Faas járt Bangladesben is, ahol többek között az emberi jogok megsértéséről tudósított. Ezért a munkájáért 1972-ben Michel Laurent-nal, a francia Gamma hírügynökség munkatársával közösen ismét Pulitzer-díjat kapott.
   
A világhírű fotós ugyanebben az évben kamerájával tanúja volt a müncheni olimpiai játékok túszdrámájának, amikor palesztin terroristák ejtették túszul az izraeli sportolókat.
   
Faas életének utolsó éveit kerekesszékben, gyakran kórházban töltötte.