Az Európa-bajnokság harmadik versenynapja döntői a férfiak medencés maratoni számával az 1500m gyorssal kezdődött.A nyolc között két olasz, két magyar és két német ellenfele egy-egy francia és ukrán úszó volt.
A 18 éves olasz Gregorio Paltrineri (a képen) nem bízta a véletlenre a dolgot. 150m-nél érle állt, s onnan egyre jobban elhuzott a többiektől. és biztosan lett Európa-bajnok. Kis Gergő 500m-nél állt a második helyre, s végig követte az olasz riválisát, és ő is 15 perc alatt ért a célba másodikkémt. A másik magyar Gyurta Gergely célja az olimpiai "A" szint (15:11.83)  teljesítélse volt. Ezt jóval túlszárnyalta és az olasz és a honfitársa mögött bronzérmet szerzett, s 15:04.38-as ideje olimpiai "A" szintet eredményezett.Kétszázig talán együtt voltunk, aztán annyit vettem észre, hogy ötszáznál valaki elindult, gondoltam, majd elfárad, és behozom a végén. Aztán láttam, hogy nyerni már nem tudok, s akkor már a második hely megtartására figyeltem, nem is nagyon hajráztam" - mondta Kis Gergő.Gyurta inkább az órával volt nagy versenyben, ugyanis a harmadik hely mellett a 15:11.83 perces olimpiai A-szintért is küzdött, és ez 15:04.38-as idejével össze is jött neki.
"Ilyen boldog soha nem voltam, mint most, már másfél éve üldözöm az olimpiai A szintet. Innentől felszabadultan tudok készülni az olimpiára" - lelkendezett Gyurta. - Nem érdekelt volna az sem, ha nyolcadik vagyok, de az A szinten belül érek célba, így ez a bronzérem megszerzése most elképesztően jó érzés."Következett két elődöntő, amelyben mindkét címvédő magyar, Gyurta Dániel és Hosszú Katinka ellentmondást nem tűrő módon, remek teljesítménnyel jutott be a csütörtöki döntőbe.Gyurta a 200 m mell elődöntőjében nemcsak saját futamában bizonyult ellenállhatatlannak, hanem 2:10.06 perces idejével a teljes mezőnyt maga mögött tartotta. Még éppen bejutott a legjobb nyolcba Molnár Ákos is, akinek a nyolcadik pozíciót hozta a 2:12.23-as eredmény.A Gyurtához hasonlatosan a 2010-es budapesti Eb-n aranyérmes Hosszú (a képen)  a 200 m vegyes elődöntőjében parádézott: 2:11.89 perccel a legjobb időt produkálta, s mind a tizenöt riválisát megelőzve lett első. A két éve Európa-bajnoki második Verrasztó Evelyn is megnyerte saját futamát, az összesítésben pedig a harmadik helyet jelentette számára a 2:12.67 perc.Kozma Dominik - aki a legjobb idővel jutott a 2000m gyors fináléba - harmadikként fordult az első ötven méter után, majd feljött a második helyre, melyet egészen az utolsó hossz kezdetéig tartani tudott. Ekkor azonban kicsit mintha elfáradt volna, közvetlen riválisai egyre feljebb úsztak rá, de benyúlásával megszerezte a harmadik helyet.
A számot a táv világcsúcstartója, a német Paul Biedermann nyerte. A 21 éves Kozma első Európa-bajnoki érmét nyerte ezzel a felnőttek között."Gondoltam rá, de nem hittem el, hogy összejön, kimondhatatlanul örülök neki - nyilatkozott Kozma.- Azt, hogy mindössze három századmásodperccel előztem meg a negyedik helyezettet, szerencsének is lehet mondani, amely most mellém állt. Ez benyúlás kérdése, a negyediknek nem volt szerencséje. Egyébként nem volt különösebb taktikám, csak annyit terveztem, hogy elkezdem és befejezem. Az első száz erősebb volt, mint gondoltam, a végére azért rendesen beállt a lábam. Az utolsó öt métert csukott szemmel tettem meg".Biczó Bence és Cseh László egyformán a döntőbe került 200 m pillangón.Kettejük közül az esti elődöntőben az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó volt a jobb, aki a teljes mezőnyt leiskolázva 1:55.77 perccel első helyezettként lett finalista.Cseh, a versenyszám korábbi Európa-bajnoka és olimpiai másodikja leginkább csak arra ügyelt, hogy meglegyen a nyolcba kerüléshez szükséges idő, s ez sikerült is neki, hiszen 1:57.44-gyel hatodik lett. Teljesen azért nem úszhatta ki magát, mert alig negyed órával később várt rá a szerda legfontosabb feladata: a 200 m vegyes fináléja.Cseh László egy rövid pehő után ismét rajtköre állt 200m vegyesúszásban,mint a szám címvédője.
Cseh nem kapta el túl jól a rajtot, ennek ellenére a pillangó után már elsőként fordult, ám a hátúszást követően a brit James Goddard vette át a vezetést. Mellen ugyanakkor Cseh ismét az élre állt, gyorson pedig magabiztosan növelte előnyét, ezzel sorozatban negyedik Eb-elsőségét könyvelte el ezen a távon. A 26 éves Csehnek összességében ez volt a kilencedik Európa-bajnoki aranya 50 méteres medencében, amivel beállította az 1996-ban visszavonult Egerszegi Krisztina rekordját.
forrás: mob.hu