Egynapos hivatalos látogatásra érkezik ma Budapestre a horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic találkozik Orbán Viktor magyar kormányfővel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

(MTI) Magyarország és Horvátország kétoldalú kapcsolatait "nyitott politikai kérdések nem terhelik", a magyar-horvát partnerség stratégiai jelentőségű, mindkét ország elkötelezett a kapcsolataik fejlesztése mellett - közölte a találkozó előtt a magyar külügyi tárca.
  
A két kormány különösen nagy figyelmet szentel a csaknem azonos nagyságrendű magyarországi horvát és horvátországi magyar közösség helyzetének.
  
A kereskedelmi forgalom Horvátországgal 2011-ben csaknem másfél milliárd euró volt. A legjelentősebb exportőrök és importőrök a két ország nagyvállalatai - például a Mol, az INA és az Agrokor -, valamint a multinacionális cégek, de jelenős arányt képviselnek a kis- és közepes vállalatok is.
  
A magyar befektetések elsősorban az energetikában, a pénzügyi szektorban és az ingatlanpiacon összpontosulnak, a legnagyobb beruházók a Mol, az OTP és a Trigránit.