Kutatók szerint az ázsiai Karakorum-hegység néhány gleccsere a globális trendnek ellentmondva egyre vaskosabbá válik.
Egy francia kutatócsapat műholdas adatok segítségével mutatta ki, hogy a Karakorum-hegylánc - a Himalája régiótól nyugatra - egyik részén a gleccserek tömege nő. Ennek oka egyelőre nem ismert, mivel a Himalája egyéb részein a jégfolyamok tömeget veszítenek, mely egyébiránt globális trend. A régió gleccserei alig ismertek, miközben létfontosságú vízforrást nyújtanak több mint egymilliárd embernek.
A himalájai gleccserek reakciója a globális melegedésre 2007 óta igen fontos témakör, ekkor jelent meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) azon jelentése, melynek téves indoklása szerint a régió legtöbb területén a jég 2035-re eltűnhet.
Bár gyakran a Himalája részének tekintik, a Karakorum gyakorlatilag elkülönült hegylánc, mely felöleli a K2-t, a világ második legmagasabb csúcsát. A régió nagy része megközelíthetetlen, és az általános vélekedés szerint fokozni kellene a megfigyeléseket, hogy pontosan tisztában legyenek azzal, mi is zajlik a területen.
A francia kutatók – a Grenoble-i Egyetem és a Nemzeti Tudományos Kutatóintézet tagjai – műholdas megfigyelésekből származó, két domborzati modellt hasonlítottak össze. Ezeket 1999-ben és 2008-ban nyerték ki. Az eredményekről a Nature Geoscience számolt be.
A módszert korábban más hegységeknél is alkalmazták, azonban használata nem olyan egyszerű, mint hangzik.  Julie Gardelle, a kutatás vezetője szerint azért nem használják többször, mert ezek a domborzati modellek igen nehezen nyerhetőek ki. „Tiszta égbolt és csökkent hótakaró szükséges hozzá.” Emellett más tényezők is módosíthatják a jégfelszín magasságát – magán a jégen kívül -, melyeket szintén figyelembe kell venni. 
Az összes számítás elvégzése után a csapat kiderítette, hogy 1999 és 2008 között a Karakorum 5615 négyzetkilométeres területén a gleccserek tömege némileg emelkedett, bár széles ingadozások jelentkeztek az egyes jégfolyamok között. Egyelőre nem tisztázott ennek mi lehet az oka,  bár a világ más részein végzett vizsgálatok révén tudják, hogy a klímaváltozás többlet csapadékot hozhat a hideg régiókba, és amennyiben azok elég hidegek, akkor ez a csapadék a jégtömeghez adódik hozzá. 

A kutatók jelenleg úgy hiszik, a jelenség oka, hogy a Karakorum nagyon speciális regionális klímával rendelkezik, mivel a meteorológiai mérések azt mutatják, hogy növekedett a téli csapadék mennyisége. „Jelenleg azonban ez is csak sejtés.”
Bármi legyen is az ok, egyértelmű, hogy a trend ellentmond a szélesebb Himalája – Hindu Kush régió más részein zajló folyamatoknak. Ez a terület a becslések szerint mintegy 210 millió ember otthont, és a gleccserek körülbelül 1,3 milliárd ember számára tárolják az édesvizet. 
Tavaly év vége felé, a katmandui fejlesztési szervezet (Icimod) közzétette adatait, melyek azt mutatják, hogy 10, rendszeresen vizsgált gleccser esetén a jégvesztés üteme a nyolcvanas évek óta megduplázódott. Ezzel azonban az is kiderült, hogy a régió adatai mennyire ritkásak, mivel csak ezen 10, rendszeresen vizsgált gleccsert „találták meg” a régió több mint 54 ezer jégfolyama közül. 

forrás: BBC/Hirado.hu