A címet olvasva az ember kénytelen, kelletlen valamiféle sporteseményre asszociál, holott egyáltalán nem erről van szó. Lényegében arról szól a fáma, hogy ma tartják a francia elnökválasztás első fordulóják. Az interneten Nicholas Sarkozyt származása miatt Magyarországnak, kihívóját, Francois Hollande-ot Hollandiának nevezik majd. Az első forduló igazi tétje, hogy ki lesz a nyári nemzetgyűlési választásokon a harmadik erő.

Negyvenöt millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak vasárnap Franciaországban az urnákhoz az elnökválasztás első fordulójában, hogy a tíz jelölt közül kiválasszák azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért.

A gazdasági válság árnyékában folytatott kampány a felmérések szerint nem váltott ki különösebb lelkesedést a franciákban, akiknek negyede valószínűleg távolmaradásával bünteti a jelölteket. Közel negyven százalékuk pedig még az utolsó héten sem volt biztos abban, hogy kire voksol vasárnap.

Az újraválasztásáért induló, hivatalban lévő konzervatív elnökkel, Nicolas Sarkozyvel szemben a nagy esélyesnek a kormányzati tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező szocialista riválisa, Francois Hollande számít. Továbbjutásra csak nekik van esélyük.

Bizonytalanságot inkább a radikális baloldali és a szélsőjobboldali jelöltnek a harmadik helyért folyó külön csatája jelent. Sem riválisai, sem a média nem számított arra, hogy a 2012-es francia elnökválasztás igazi meglepetése a radikális Baloldali Front jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak a fokozatos előretörése lesz. A tavaly nyáron még alig 4 százalékos támogatottságot élvező néptribun a felmérések szerint a szavazatok 13-15 százalékára számíthat vasárnap.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjeként, Marine Le Pen, a pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya először méretteti meg magát elnökválasztáson. Neki 16 százalékot jeleznek előre a közvélemény-kutatók, de nem titkolják: az ő támogatottságát a legnehezebb mérni, s a szélsőjobboldali jelölt akár 18 százalékot is elérhet. Arra viszont nincs esélye, hogy bejusson a második fordulóba. A két populista jelölt gyakorlatilag egymást szeretné legyőzni, hogy a júniusi nemzetgyűlési választásokon a harmadik erőt jelenthesse.

Magyar-holland összecsapás vasárnap?

Vasárnap tartják a francia elnökválasztás első fordulóják. Az interneten Nicholas Sarkozyt származása miatt Magyarországnak, kihívóját, Francois Hollande-ot Hollandiának nevezik majd.

Hollandia-Magyarország mérkőzés, újra. Ezt az összecsapást azonban Franciaországban rendezik. Vasárnap lesz a francia elnökválasztás első fordulója. Az internetezők arra készülnek, hogy a szabályokat megkerülve napközben is közölnek majd exit-poll adatokat. Csak éppen a jelenlegi elnököt, Nicholas Sarkozyt származása miatt Magyarországnak, kihívóját, Francois Hollande-ot pedig Hollandiának nevezik majd.

A Hollandia-Magyarország Európa-bajnoki labdarúgó selejtezőt tavaly márciusban, Amszterdamban játszották. A magyar válogatott nagy csatában végül 5-3-ra elvesztette a meccset. Franciaország, mintha újból egy focimeccset közvetítenének. Pedig ez a francia elnökválasztási kampány tegnapi, utolsó napja. Mégis úgy tűnik, újabb holland-magyar összecsapás lesz. Legalábbis kódolt formában. Bár urnazárás előtt tilos közölni részeredményeket, az internetezők ezt állítólag úgy próbálják majd kijátszani, hogy

Nicholas Sarkozyt magyar származása miatt Magyarországnak, kihívóját, Francois Hollande-ot pedig a vezetékneve miatt Hollandiának fogják nevezni a világhálón.

Az elmúlt hetek kettejük egyre élesedő csatáját hozta. Sarkozy például arra hivatkozott, hogy a legnehezebb időszakban, sikeresen vezette az unió soros elnökségét és belefogott a nyugdíj- és az oktatási rendszer reformjába is. A franciák azonban számon kérik rajta például a munkahelyteremtést. Az esélyesebbnek tartott Francois Hollande pedig kampányában azt ígérte, hogy növeli a tehetősekre kirótt adókat és befagyasztja az üzemanyagárakat.

Bár a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában összesen 10 jelölt indul a posztért, a közvélemény-kutatások szerint második fordulóra is szükség lesz. Oda pedig már csak Francois Hollande szocialista elnökjelölt és Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök jut be.