Hétfőn este, magyar idő szerint 19.46-kor az elmúlt évek egyik leglátványosabb kitörése történt a Napon. Szerencsére a kilövellt részecskék nem a Föld felé haladnak, ha továbbra is aktív marad a napfoltcsoport, akkor a Föld felé is indíthat veszélyes anyagfelhőket.
Hétfőn este hatalmas robbanás zajlott a Nap felszínén. Az esemény a napkorongnak a Földről látható északkeleti peremén történt. A jelenség annyira látványos volt, hogy akár amatőr távcsővel is megfigyelhettétek. A Spaceweather.com űrkutatási hírportál az elmúlt évek egyik leglátványosabb kitörésének nevezte a robbanást.
M1.7 kategóriájú napkitörés volt, és koronakitörés is kapcsolódott hozzá. A folyamatban jelentős mennyiségű anyag hagyta el a Napot, azonban az anyagfelhő nem találja el a Földet. A következő napokban az aktív terület fokozatosan a Föld felé fordul.
A kirobbant felhő valószínűleg eltalálja a STEREO-B jelű szondát, amely így közvetlen közelről is érzékelheti az anyagtömeget, ugyanakkor a sok töltött részecske pontatlanná teheti a méréseit. Arra is van esély, hogy a Spitzer-űrtávcsővel, és a Mars felé haladó Curiosity roverrel is találkozhassanak a töltött részecskék.
A NASA felvétele a napkitörésről itt megtekinthető.


forrás: szeretlekmagyarorszag.hu