A katolikus egyház és a kommunizmus Kelet-Közép-Európában: elvi állásfoglalás, stratégia, taktika címmel rendeznek nemzetközi tudományos konferenciát a Római Magyar Akadémián (RMA) április 24-én.

A vatikáni Történettudományok Pápai Bizottsága védnökségével zajló konferencia célja "Magyarország, Lengyelország, Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia példáján keresztül annak vizsgálata, milyen módokon tett kísérletet a katolikus egyház arra, hogy a térség katolikus közösségeit és a szentségek kiszolgáltatásához elengedhetetlen egyházi struktúráit megőrizze" - olvasható a Balassi Intézet, Római Magyar Akadémia (RMA) sajtóközleményében.

A szakmai tanácskozáson. amelyet Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Dr. Rétfalvi Bence parlamenti államtitkár nyit meg, olasz, francia, lengyel, szlovák és magyar tudósok tartanak előadást többek között Stefan Wyszynski, Mindszenty József, Márton Áron, Szekfű Gyula kommunizmussal szembeni magatartásáról.

Az RMA-Fraknói Történeti Intézet épületében tartandó konferenciát a vatikáni magyar nagykövetség, a Pápai Magyar Egyházi Intézet, a Pápai Gergely Egyetem, a Római Lengyel Akadémia és a Római Francia Intézet együttműködésével rendezik meg.