Udvarhelyszéki gazdák név nélkül fordultak szerkesztőségünkhöz: állításuk szerint a farkaslaki gyümölcsfeldogozóhoz tavaly beszállított és ott feldolgozott gyümölcsért sem pénzt, sem kész terméket nem kaptak. A Civitas Alapítvány projektjeként indított manufaktúránál szokás szerint a feldolgozott gyümölcsökből származó lekvárok 30 százalékát tartja vissza a működtető, illetve a gazdák kérésére a kész termékek értékesítését is vállalja.

 A farkaslaki gyümölcsfeldolgozóban 18 hónappal ezelőtt feldolgoztunk vadgyümölcsöt, a ránk eső lekvár értéke több száz millió (régi) lej” – írták a panaszosok. Állításuk szerint akkor Már István, a manufaktúra működtetéséért felelős Székelygyümölcs Egyesület elnöke azt ígérte, hogy 2011 márciusáig értékesítik a lekvárokat és kifizetik a gazdákat. „Azóta több ígéret elhangzott, de pénzt nem láttunk belőle. Volt olyan megbeszélés is, hogy visszaadják minden gazdának a saját lekvárját, és majd mi adjuk el azt. Mi abba is belementünk volna, de a lekvárokat senkinek sem adták vissza. Mára már a szavatosságuk lejárt” – állt a levélben.
„Legutóbb múlt héten tárgyaltam az említett pálfalvi és firtosváraljai gazdákkal, akkor abban egyeztünk meg, hogy a lekvárokat továbbra is bent tartják a feldolgozónál, ha van remény rá, hogy mi értékesíteni tudjuk azokat” – mondta el kérésünkre Már István. Az egyesület elnöke szerint pár száz üvegnyi kész termékről van szó, melyek összértéke körülbelül 7-8 ezer lej. „A feldolgozó működési elve, hogy közösségi alapon a gazdák maguk besegítenek a termékek értékesítésébe (például részt vesznek a csíkszeredai hagyományos termékek vásárán), az említett személyek azonban elzárkóztak ettől a lehetőségtől” – avatott be Már, majd hozzátette: mivel ebben az esetben csak szóbeli megegyezés volt a felek között, a gazdák bármikor elszállíthatják az őket megillető termékeket.
Megtudtuk, a gyümölcsfeldolgozó több részletben fizeti ki a termelőket, jelen esetben már visszaszolgáltatták a munkadíjat és a felhasznált cukor árát a gazdáknak. „A termelési költség a lekvárok esetében 4-5 lej üvegenként, a bevett szokás szerint pedig a kész termék 30 százalékát vámként visszatartja az egyesület” – részletezte. Egyébként voltak már olyan próbálkozások, hogy a költségcsökkentés érdekében 50 százaléknyi vám legyen az alap, azonban sok termelőnek nem felelt meg, hogy a termékek felét átadják az egyesületnek. „Hosszú az ilyen termékek felfuttatási ideje, és mivel az utóbbi években telített a piac, nehéz az értékesítés is. Mindezek ellenére eddig nem érkezett hozzánk panasz, mindegyik közösséggel és gazdával sikerült megtalálni a járható utat” – summázott Már.