Várhatóan április végén, május elején megköti az első adásvételi és bérleti szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. - közölte csütörtökön a társaság az MTI-vel. - Budapest, 2012. április 12., csütörtök (MTI)

A tájékoztatás szerint ez idő alatt az érintettek lakhatása nincs veszélyben, mert a hitelező pénzintézet a végrehajtási eljárást felfüggeszti.
A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) programja idén január elsejétől működik. A hitelező pénzintézetek márciusban megkezdték azoknak az ingatlanoknak a felajánlását, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszerértékesítésre, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek is megfelelnek. A hitelezők által eddig felajánlott ingatlanokat a NET az állam javára megvásárolja - közölte az eszközkezelő.
A bankok április 15-ig határozzák meg a második negyedében kényszerértékesítésre szánt ingatlanok körét. Ezek közül azok kerülhetnek majd be a NET programjába, amelyek esetében az ingatlanra, a hitelszerződésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel teljesül, és az adásvételhez a hitelező hozzájárul.
Az eszközkezelő által működtetett programhoz mind a deviza, mind a forint alapú jelzálogkölcsön-szerződéssel rendelkező hiteladósok csatlakozhatnak, függetlenül attól, hogy a kölcsönt lakásvásárlásra vették fel, vagy szabad felhasználású volt - emlékeztet a közlemény.
A kormány és a bankszövetség tavaly decemberi megállapodásának értelmében az idén 8.000 ingatlant vásárol meg az eszközkezelő, a kabinet pedig biztosítja ennek feltételeit.