Az első és a második világháború a képzőművészet tükrében címmel fél évszázad képzőművészeti, történelmi dokumentumaiból, relikviáiból rendez aukciót április 4-én a Pintér Galéria.

A 256 tételes válogatásban éppúgy megtalálhatók nagy nevű festők, szobrászok ismert és most felbukkant alkotásai, mint a hadi események leírása, a fronton szolgálatot teljesítő katonák levelei, haditudósítók újságcikkei, rajzai, fegyverek, katonaruhák, hadifogoly-munkák és más relikviák.

A legdrágább műtárgyat az expresszionista grafika magyar–amerikai képviselője, Gross Bettelheim Jolán jegyzi. A szuronyokkal, fegyverekkel, horogkeresztekkel, ijesztő alakokkal megtűzdelt München, 1938 című pasztell híven fejezi ki a kor felfokozott, szélsőséges hangulatát. A sokszor kiállított, jól dokumentált alkotás az életmű fontos darabja, a Vörösváry-gyűjteményből került az aukcióra 30 millió forintos kikiáltási áron. A művész további két sokszorosított lapja 2 millión és 800 ezer forinton kezd.

A tételek időrendben követik egymást az 1910-es évektől kezdődően. Bevezetőül fotóalbumok, folyóiratok, háborús relikviák, katonamunkák, fegyverek néhány tízezer és 300–400 ezer forint közötti kikiáltási áron.

Mayer Ede bronz Ferenc József-büsztje 150 ezer forintra van árazva, Mednyánszky László vázlatfüzete pedig 460 ezer forintra. Három Moholy-Nagy László ceruzarajz 1,3 millió, valamint 800–800 ezer forintos kikiáltást kapott. Különlegesség Pór Bertalan litografált harctéri sorozata, csakúgy, mint Gallé Tibor, Garay Ákos, Ferenczy Valér, Tichy Kálmán és Juszkó Béla háborús rajzai és akvarelljei.

A Tanácsköztársaságról egy különös fotóalbum 48 képe tudósít. Aukcionálnak néhány irredenta emléket, könyvet, szobrot is. A Horthy-korszakot a kormányzó és Horthy István-ábrázolások, a háború borzalmainak művészi megjelenítései hozzák közel festményeken, rajzokon, sokszorosított lapokon. Van kínálat Istókovits Kálmán, Kohán György, Haranghy Jenő, Komjáti-Wanyerka Gyula, Lossonczy Tamás, Vörös Géza, Berény Róbert műveiből. Megrendítő a holokausztot megidéző festmények, rajzok sora Gyenes Gittától, Frank Magdától, Kádár Györgytől, Izsák Józseftől és Jáky Györgytől.