A Magyar Polgári Párt sajnálattal értesült Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról. Személyében olyan elnököt tisztelhettünk, aki a határon kívül rekedt magyarság ügyeit nyíltan felvállalva a nemzet egységének megvalósításán munkálkodott.

Értékelésünk szerint az őt ért méltatlan vádak és támadások nem homályosíthatják el eredményeit, amit magánemberként, sportolóként, politikusként és államférfiként egyaránt elért. Schmitt Pál erkölcsi nagyságáról és igazi sportemberhez méltó magatartásáról tett tanúbizonyságot lemondásával is, hiszen amikor úgy érezte, hogy személye megosztja a társadalom egy részét, a közösség érdekét előtérbe tudta helyezni és nem késlekedett döntése meghozatalával. Mindezt Magyarország és a nemzet egységének érdekében tette, így cselekedete a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét és a köztársaságot erősítő lépés is egyben, ami ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy Schmitt Pál államfővé választása helyes döntés volt.

A Magyar Polgári Párt reményét fejezi ki, hogy a Sándor-palotának hamarosan olyan lakója lesz, aki a 2010-ben elindult kedvező politikai folyamatot követve méltán tölti be a nemzet egységét megtestesítő, a határon túli magyarság sorsát szívén viselő, az Alaptörvény betartásán őrködő köztársasági elnöki szerepkört.
Székelyudvarhely, 2012. április 3.
Szász Jenő,
a Magyar Polgári Párt elnöke