Megjelentek a viperák a Zemplénben. A pár ezres populáció most bújik elő téli rejtekhelyéről. Az állat veszélyeztetett, így - mint minden kétéltű- és hüllőfaj - védett.
A keresztes vipera a Zempléni-hegységben őshonos, a kígyók tavasszal bújnak elő, és a turisták legnagyobb örömére a domboldalak kiálló övein szoktak melegedni.
Az állatok ezekben a hetekben kúsznak ki téli rejtekhelyükről - mondta el Lontai László természeti felügyelő. A Zempléni-hegységben él Magyarország egyik legstabilabb és legnagyobb keresztesvipera-populációja. Hogy hány egyedről van szó, nem lehet pontosan megbecsülni, nagyjából néhány ezer ilyen kígyó lehet a területen - tette hozzá a szakember.
A keresztes vipera marása akár halálos is lehet, de hozzáértők szerint a kígyó csak akkor támad, ha zaklatják. Miskolcon, a megyei kórházban mindig van ellenszérum - nyugtatott meg mindenkit Tiba Sándor igazgatóhelyettes. "Van oltóanyagunk, készenlétben három. Hogyha valami csoda folytán még többre lenne szükség, akkor pedig a kiépített sürgősségi vonalon Budapestről, a megfelelő intézetből megkapható két órán belül" - mondta a miskolci megyei kórház munkatársa.
Halálos kígyómarás utoljára 2001-ben fordult elő Magyarországon.

forrás: Hirado.hu