A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábos tagozata április 30-án mutatja be a Borsszem Jankó című bábelőadást a színház Stúdió termében. A 17 órakor sorra kerülő bemutató előadást a budapesti Csató Kata rendezi, az előadás szövegét pedig Markó Róbert jegyzi. A produkció a 2011/2012-es évad első bábos előadása a temesvári színházban. Az előadás erőteljes látványvilágáért Tóth Eszter felel, aki a bábokat is tervezte, zenéjét Cári Tibor szerezte, mindketten hozzájárultak ahhoz, hogy egy igazi mese elevenedjen meg a temesvári színpadon. A Borsszem Jankó című előadásban fellépnek: Nagy Sándor, Páll Gecse Ákos és Vass Richárd, aki az előadás címszerepét alakítja.

Borsszem Jankó, a mitikus, emberfeletti erejű hős története az „elrabolt királylányok megszabadítása” típusú mesék közül való. A nemzetközi meseanyagból különösen orosz és román elbeszélésekkel rokonítható, a magyar nyelvterületen mintegy tizenöt változatban ismert, ezek mindegyike a nyelvterület keleti feléből való. Megtalálható Benedek Elek gyűjtésében éppúgy, mint székely és magyar cigány antológiákban. A temesvári színház előadásában a Kriza János Az álomlátó fiú (székely mesék) című, valamint Sáfár Sándor–Jékely Zoltán Szögkirály (cigány mesék) című kötetében megtalálható változatok motívumait használjuk fel.

Előadásunk keretmesét állít Borsszem Jankó meséje köré, mégpedig főhősünk, Balázska történetét – az ő jellemfejlődését követhetjük végig: megláthatjuk, miként győzi le saját Borsszem Jankója segítségével a benne lakozó félelmeket, s hogyan áll vissza ennek következtében a jó testvéri viszony közötte és nővérei között. A megvalósításban a történet különféle szintjeit különféle technikák jelenítik meg: a kerettörténet formája az élőjáték, a legyőzendő sárkányok és a megmentendő nővérek pedig síkfigurák, plasztikus asztali bábok és árnyjáték formájában mutatkoznak meg.

Az előadást a bemutatót követően legközelebb május 3-án és 8-án láthatják a temesvári nézők, illetve május 21-én az Euromarionett Fesztivál keretén belül az aradiak.
Jegyek az előadásra elővételben 10 lejes egészáron, illetve 5 lejért kedvezményesen a színház jegyirodájában válthatók. A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával lehet jegyet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.
Emlékeztetjük Önöket, hogy most már online is megvásárolhatják jegyeiket a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előzetes helyfoglalások az előadás kezdése előtt 20 perccel érvényüket vesztik. Kérjük, időben váltsák ki jegyeiket!

Szeretettel várunk mindenkit!
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóközleménye