A GM korábbi R&D vezetője szerint nyolc év múlva juthatunk el oda, hogy nem kell ember a volán mögé.
Ezt a kijelentését az önállóan közlekedő jármű víziójával kapcsolatban Larry Burns a Michigani Egyetem által szervezett Robotika Napja alkalmával mondta el. Ebben az elképzelésben az automatikusan működő autók könnyedén reagálnak a forgalmi szituációkra és maguktól tartják a szükséges követési távolságot. A járművek egyébként az elképzelésben hibridek, vagy teljesen elektronikusak, és hatékonyságuk a maiakhoz képest meg van növelve. A General Motors pontosan valami hasonlót próbált meg a Chevrolet Volt által, aminek a létjogosultságát arra alapozták, hogy az amerikaik háromnegyede nem autózik napi 40 mérföldnél többet.
 A vezető nélküli autók GPS alapú rendszerekkel kerülnék el az ütközéseket, melyeknek kifejlesztése már folyamatban van, és vezető nélküli autót már korábban is láthattunk, elég, ha csak a hat darab Toyota Prii-re, vagy az önálló Audi TT-re gondolunk, melyek összesen már százezernyi mérföldet megtettek Kaliforniában, balesetek nélkül. 2007-ben pont egy Chevy Tahoe nyerte a DARPA által szponzorált 55 mérföldes versenyt, ami szintén emberi sofőr nélkül ment.
"Ez nem egy olyan áttörés lesz, ami egyik napról a másikra fog megtörténni, hanem fokozatosan megy majd végbe, de remélhetőleg az elképzelés van annyira motiváló, hogy sokan fantáziát lássanak benne", mondta Larry Burns.
forrás: technet.hu