Debrecen főutcáján, a Régi Városháza szomszédságában az 1911-12-es években épült a város legrégibb pénzintézete, a Debreceni Első Takarékpénztár palotája szecessziós stílusban. 1949 után a Takarékpénztárt államosították és megszüntették. Helyén 1950-től kulturális tevékenységet folytató állami, majd önkormányzati intézmények, szervezetek működtek. 2005-től a Debreceni Művelődési Központ székhelye. Közösségi, kulturális események, kiállítások otthona lett a Pódiumtermet és a Kiállítótermet (Belvárosi Galériát) is magába foglaló épületrész (Kossuth u. 1. ). Az idén 100 éves épülethez több ezer debreceninek fűződik élménye, melyet számos fotó is megörökített az elmúlt évtizedekben. Ezért az alábbi felhívással fordulunk városunk lakóihoz:

- Írják le és küldjék el az itt szerzett élményeiket, történeteiket a Debreceni Művelődési Központ címére. Várjuk azokat a leírásokat, amelyek élményszerűen mutatják be, hogy az elmúlt évtizedekben, milyen színes közösségi, kulturális élet zajlott a Kossuth u. 1. sz. alatti épületben (MÉMOSZ Székház, Építők Hajdú Táncegyüttese, Városi és Megyei Műv. Ház, IPK…).
Valamennyi résztvevő emléklapot kap és meghívást az intézmény nosztalgia rendezvényére.
A legjobb 10 írást beküldő jutalomban részesül.

- Az épületben különböző eseményeken készült, valamint az épület külső homlokzatát különböző korokban megörökítő fotókat várjuk azzal a céllal, hogy - a jubileumi programsorozat zárásaként - kiállításon mutassuk be azokat. Valamennyi fényképet beküldő emléklapot kap, és meghívást az intézmény nosztalgia rendezvényére.
A legtöbb és legérdekesebb fotót beküldő 10 fő jutalomban részesül.
(A fotókat lemásoljuk és visszaadjuk, illetve köszönettel fogadjuk elektronikus úton is.)

Kérjük, hogy a tulajdonukban lévő képeket, illetve az élményleírásokat folyamatosan, de legkésőbb 2012. szeptember 10-ig szíveskedjenek eljuttatni a következő címre:
Debreceni Művelődési Központ. Személyesen: Debrecen, Kossuth u. 1. sz.
Levelezési cím: 4001 Debrecen, Pf. 419.
Információ: Tel.: 52/413-939