Az Amerikai Magyar Református Egyesület (HRFA) testvérsegítő életbiztosító társaságról az egyesület által tavaly megalapított Kossuth Alapítványra száll át a washingtoni Kossuth Ház tulajdonjoga - közölte csütörtökön az MTI-vel Hámos László, az alapítvány igazgatótanácsának elnöke.

A lépés azt követően valósult meg, hogy az 1896-ban magalapított HRFA, követve a konszolidációra kényszerült ágazat több hasonló intézményének példáját, tavaly decemberében összeolvadt a nála mintegy 55-ször nagyobb, 950 millió dolláros alaptőkével rendelkező, pittsburghi székhelyű GBU Financial Life társasággal. A GBU-nak, amely eredetileg amerikai németek biztosítója volt, lutheránus és szlovák részlege is van.
A jótékonysági és kulturális tevékenységet is folytató amerikai fraternális biztosítótársaságok ugyanis egyre nehezebben állják a versenyt a kereskedelmi biztosítócégekkel, ám az egymással való egyesülés révén folytathatják tevékenységüket.
"A HRFA igazgatótanácsa 2008 óta keresi az optimális megoldást a kialakult helyzetre. 13 versenytárs közül a GBU volt az, amely a legjobb feltételeket kínálta arra, hogy a legnagyobb biztonságban tudhassuk a 11 államban működött HRFA 10 ezer tagjának kötvényeit. Emellett ez volt az egyetlen biztosítótársaság, amely szavatolta, hogy magyar egyesületünk továbbvihesse 116 éve folytatott közösségi munkáját a Kossuth Alapítvány, valamint a birtokában lévő Kossuth Ház révén. Ugyancsak ez volt az egyetlen, amely lehetővé tette, hogy a HRFA-hoz tartozó 40 osztály az intézményen belül külön egységként folytathassa testvérsegítő tevékenységét" - mondta Hámos László.
Az amerikai főváros szívében található, s a HRFA központjaként működő Kossuth Ház értéke egy 2008-as becslési adat szerint 2,8 millió dollár. Tulajdonosa névleg ugyan már az egy évvel ezelőtt Washington létrehozott Kossuth Alapítvány, a HRFA azonban mindaddig visszatartja a tulajdonjog végleges átadását, amíg nem sikerül végére jutni az eljárásnak, hogy az épület ingatlanadó-mentességet élvezzen.
A Kossuth Alapítvány elsőszámú célja az amerikai magyarság szociális és testvérsegítő kultúrájának, örökségének, nyelvének és vallási hagyományainak megőrzése. Az alapítvány egyik kezdeményezése a "Birthright" program, amelynek keretében idén nyáron 18-26 éves, magyar származású amerikai fiatalokat utaztat Magyarországra, azzal a céllal, hogy megismerjék gyökereiket. A megvalósításban az alapítvány együttműködik a Balassi Intézettel.
kpd \ ksb
MTI 2012. március 15.