A korfestő szavak mindennél pontosabban tükrözik az életet, vallja a Tinta Kiadó, ezért idén már harmadik alkalommal írt ki internetes szavazást arról, hogy mely szavak a legjellemzőbbek az előző évre. A szavazáson, amelyen 1216 ember vett részt, a válság, a végtörlesztés és a devizahiteles lettek a 2011. év szavai. Kiss Gábor, a kiadó vezetője a szavazás értékelése kapcsán elmondta, dominálnak a negatív töltetű szavak a listán. Vezet a válság szó, ezt követi a végtörlesztés. A rossz gazdasági helyzet nagyon is rányomta a bélyegét az eredményre, hiszen előkelő helyen állnak a leminősítés, euróválság, adósságspirál és az IMF szavak. A beküldött javaslatok alapján a 2011. évre jellemző volt a szárazság és az aszály is.

Érdekes módon a technikai eszközök is képviseltetik magukat az ötvenes listán, a táblagép a 4., a pókkamera a 21., a facebook pedig a 27. a sorban. A West-balkán tragédiáját nem feledték a szavazók a 21. helyen szerepel a szó. Az első 50 szó között egyetlen személynév található, ez Orbán Viktor miniszterelnök neve. Az remény pozitív kicsengésű szó a 12., a szeretet pedig a 17., ezzel ki is fújt a bizakodásra okot adó szavak sora, a többi 48 szó mind-mind szomorúságról, csalódásról árulkodik.

A korábbi években a slágerszavak a következők voltak: 2009-ben: H1N1, korrupció, káosz és 2010-ben vörösiszap, árvíz, fülkeforradalom.

A TINTA Könyvkiadó szavazást a jövőben is minden évben ki fogja írni, hiszen a mindennapi élet és a nagypolitikai eseményei is tükröződik a közvélemény-kutatásban. A kiadó a szótárszerkesztés és szótárkiadás során támaszkodik a szavazás eredményeire, ezeket beépítik az új szótárakba.