A Pro Artis művészeti iskolában tanulható valamennyi művészeti ág megjelenik a Paksi Művészeti Fesztiválon, amely március 19-től egy héten át tart. Lesz dobszerda, szerelem csütörtök és szita, szita péntek is.
Másodszor rendezi meg a paksi Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az összművészeti fesztivált, amelyen lesz zene, tánc, képzőművészet és színjátszás is. A programsorozat partnere a Csengey Dénes Kulturális Központ, a paksi önkormányzat támogatásának köszönhetően minden program ingyenes - –mondta Simon Péter, az iskola igazgatója.
A fesztivál a képzőművészeti tagozat kiállításával március 19-én hétfőn kezdődik a Csengey Dénes Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Színpadon a család címmel "művészkedő", zenélő szülők-gyerekek közös produkcióval állnak színpadra.
Március 20-án nyílt napra várják az érdeklődőket a művészeti iskolában, a pedagógusokat pedig drámapedagógiai továbbképzésre invitálják. Hefner Erika drámapedagógus, a Csengey Dénes központ szakmai igazgatója elmondta: két szekcióban dolgoznak, az első mottója "Jó szóval oktasd, játszani is engedd!" és Tegyi Tibor drámapedagógus vezeti. A második szekció "A gyermek alapvető tevékenysége a játék" gondolat köré szerveződik és a drámapedagógia óvodai alkalmazását boncolgatja Kuszmann Nóra vezetésével.
Már korábban felvetődött, hogy szerelem csütörtök elnevezéssel rendezzenek olyan irodalmi összeállítást, amelyen szerelmes versek hangzanak el. Most a fesztivál keretében erre is lehetőség nyílik, sőt a népi mondókát alapul véve dobszerda és szita, szita péntek is lesz.
A dobszerda elnevezés egy regionális ütős találkozót, illetve Garamszegi Zsolt Ütővarázs című koncertjét takarja március 21-én. Ezen a napon Pakson vendégeskedik a magyar táncegyüttesek utánpótlását negyven éve biztosító Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozata. A tagozat vezetője Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész. A Tánc Virágoskertje című műsor eligazítást nyújt a nézőnek a táncművészet sokszínű területén.
A szerelem csütörtök – hasonlóan a Színpadon a családhoz – interaktív, a vállalkozó kedvű irodalombarátok, verskedvelők előadóként bekapcsolódhatnak a paksi költők szerelmes verseiből készített zenés összeállításba.
A szita-szita péntek a szitázás technikájával megismertető interaktív foglalkozást kínál, miközben az iskola egy regionális vonós kamarazenei szakmai találkozónak ad otthont március 23-án pénteken, este pedig az Erzsébet Nagy Szállodában Húrok dallamán... címmel Földesi Lajos hegedűművész és tanítványai adnak koncertet.
Szombaton, 24-én kedvező időjárás esetén térzenével hangolnak az esti jazzkoncertekre, amelyen a Csengey Dénes Kulturális Központban előbb a Borbély-Derecskei duó, majd a Sárik Péter Trió játszik.
(MTI)