Janács Evelin táncművész, táncpedagógus kapta idén a Gela Lajos-emlékplakettet; a Magyar Állami Operaház művészeti ügykezelésében dolgozók elismerésére szolgáló díjat hétfőn adták át az Ybl-palotában.

Medveczky Ádám karmester, a díjat odaítélő testület elnöke kiemelte: könnyen és gyorsan döntött a kuratórium. Felidézte, hogy immár harmadik alkalommal ítélték oda a Gela Lajos-emlékplakettet, amellyel az alapítvány egyik célja ébren tartani azon "láthatatlan hősök" emlékezetét, akiknek a plakátokon nem szerepel a nevük, de rangosabb helyen a próbacédulán olvasható. "Ők viszik előbbre az előadásokat" – hangsúlyozta.

A Gela-plakettel a névadóra, az Erkel Színház 2009-ben elhunyt, közszeretetnek örvendő egykori ügyelőjére is emlékeznek. Az érmét a nyugalmazott főügyelő, Krasznai János készítette.

Az idei díjazottat méltatva Medveczky Ádám hozzátette: több alkalommal is dolgoztak együtt Janács Evelinnel, a táncosnő munkájában a szépség poézisa ragadta meg.

Solymosi Tamás megbízott balettigazgató növendékként ismerkedett meg Janács Evelinnel, akire – mint fogalmazott – ma is bármikor számíthat balettmesterként, és aki sosem kifogásokat, mindig a megoldást keresi.

Janács Evelin 1969-ben végzett az Állami Balett Intézetben. A diploma megszerzése után az operaház szerződtette, majd a Flamand Nemzeti Balettnél dolgozott. – Táncoltam spiccen, mezítláb, karaktercipőben, sőt még macskaként is a Madách Színházban több mint hatszáz előadást – mondta magáról az ünnepelt. Huszonöt évi aktív táncolás után, Szakály György kérte fel, tanítsa az operai repertoárt a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeinek – ma is ez a fő feladata, bár Seregi László Rómeó és Júliájában Dadaként még színpadra lép.

Az évente odaítélendő Gela-plakettet 2010-ben adták át először az operaházban. A díjazott, akinek személyéről négytagú zsűri dönt, a játékmesterek, balettmesterek, rendező- vagy balettasszisztensek, ügyelők és súgók közül kerülhet ki.
(MTI)