Az első és a második világháború a képzőművészet tükrében címmel fél évszázad képzőművészeti, történelmi dokumentumaiból, relikviáiból rendez aukciót április 4-én a Pintér Galéria. - Budapest, 2012. március 31., szombat (MTI)

A 256 tételes válogatásban éppúgy megtalálhatók nagy nevű festők, szobrászok ismert és most felbukkant alkotásai, mint a hadi események leírása, a fronton szolgálatot teljesítő katonák levelei, haditudósítók újságcikkei, rajzai, fegyverek, katonaruhák, hadifogoly-munkák és más relikviák.
A legdrágább műtárgyat az expresszionista grafika magyar-amerikai képviselője Gross Bettelheim Jolán jegyzi. Az szuronyokkal, fegyverekkel, horogkeresztekkel, ijesztő alakokkal megtűzdelt München, 1938 című pasztell híven fejezi ki a kor felfokozott, szélsőséges hangulatát. A sokszor kiállított, jól dokumentált alkotás az életmű fontos darabja, a Vörösváry-gyűjteményből került az aukcióra 30 millió forintos kikiáltási áron. A művész további két sokszorosított lapja 2 millión és 800 ezer forinton kezd.
A tételek időrendben követik egymást az 1910-es évektől kezdődően. Bevezetőül fotóalbumok, folyóiratok, háborús relikviák, katonamunkák, fegyverek néhány tízezer és 300-400 ezer forint közötti kikiáltási áron.
Mayer Ede bronz Ferenc József büsztje 150 ezer forintra van árazva, Mednyánszky László vázlatfüzete pedig 460 ezer forintra. Három Moholy-Nagy László- ceruzarajz 1,3 millió, valamint 800-800 ezer forintos kikiáltást kapott. Különlegesség Pór Bertalan litografált harctéri sorozata, csakúgy, mint Gallé Tibor, Garay Ákos, Ferenczy Valér, Tichy Kálmán és Juszkó Béla háborús rajzai és akvarelljei.
A Tanácsköztársaságról egy különös fotóalbum 48 képe tudósít. Aukcionálnak néhány irredenta emléket, könyvet, szobrot is. A Horthy-korszakot a kormányzó és Horthy István-ábrázolások, a háború borzalmainak művészi megjelenítései hozzák közel festményeken, rajzokon, sokszorosított lapokon. Van kínálat Istókovits Kálmán, Kohán György, Haranghy Jenő, Komjáti-Wanyerka Gyula, Lossonczy Tamás, Vörös Géza, Berény Róbert műveiből. Megrendítő a holokausztot megidéző festmények, rajzok sora Gyenes Gittától, Frank Magdától, Kádár Györgytől, Izsák Józseftől és Jáky Györgytől.