Elhunyt Robert B. Sherman, aki fivérével számos Disney-film, köztük a Mary Poppins és A dzsungel könyve dalait szerezte. A 86 esztendős Sherman hétfőn hunyt el Londonban.
Robert B. Sherman 1925-ben született New Yorkban. A fivérek első amerikai sikerüket a Tall Paul című számmal aratták. Az Annette Funicello előadásában elhangzott dal Walt Disney figyelmét is felkeltette és meghívta őket a stúdió zenei stábjába.
Az It's a Small World című daluk 1964-ben a New York-i világkiállítás egy installációjához készült és később a Disney vidámparkok kedvelt számai közé került.
A Mary Poppins is 1964-ben született, amelyből az A Spoonful of Sugar vagy az Oscar-díjas Chim Chim Cher-ee legnépszerűbb dalaik sorát gazdagította. A három évvel későbbi A dzsungel könyvéből a Trust Me, a Colonel Hathi's March és az A Wan'na Be Like You fűződik Shermanék nevéhez. Dalszövegeik és zenéik hallhatók a Macskarisztokratákban vagy a Micimackó rövid epizódjaiban is.
A fivérek 2005-ben kerültek be a Dalszerzők Hírességeinek Csarnokába, és 2008-ban az Egyesült Államok legrangosabb művészeti kitüntetését is megkapták George W. Bush elnöktől. Albumaikból 23 arany-, illetve platina lemez került ki, és csillaguk van a hollywoodi Hírességek Sétányán. – Valami jó történik, amikor mi ketten leülünk és munkához látunk. Egész életünkben így volt. Gyakorlatilag a főiskola óta együtt dolgozunk – mesélte Richard egy 2005-ös közös interjújukban. Mint magyarázta, dalaikat azért szerette a világ, mert megfogadták Disney tanácsát, és olyan számokat írtak, amelyek a négyéves gyerektől a nagyapáig minden korosztálynak szóltak.
Bár előfordult, hogy évekre eltávolodtak egymástól, a rivalizálás nem volt jellemző kapcsolatukra. – Emberek vagyunk, megvannak a gyengéink, de nagyon szeretjük és tiszteljük egymást – beszélt erről Richard.
Robert B. Sherman forgatókönyveket és regényeket is írt, festőként szintén ismerték. Élete utolsó évtizedét Londonban töltötte, ahol többek között a Mary Poppins és a Csodakocsi című musical új feldolgozásához írt dalokat.
(MTI)