Emelkedtek a részvényárfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén a három napos kereskedési héten; a BUX 3,93 százalékot erősödött, az előző pénteki 37.000 pontról 38.455 pontra emelkedett szerdáig. - Budapest, 2012. március 18., vasárnap (MTI)

Csütörtökön és pénteken a Budapesti Értéktőzsde zárva tartott a nemzeti ünnep miatt. A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 12,11 pontot, közel egy százalékot veszítve szerdán a záráskor 1.257,27 ponton állt.
A hét elején még a kivárás volt a jellemző. A befektetők részben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülésére és az Európai Unió pénzügyminisztereinek döntésére vártak a magyar kohéziós alapok egy részének felfüggesztése ügyében.
Kedden már kedvezőbb volt a befektetői hangulat, s a brüsszeli döntésnek nem volt hatása a magyar részvények árfolyamára, azt már korábban beárazták. Az uniós országok pénzügyminiszterei kedden jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már az idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.
Szerdára az emelkedés mellett a forgalom is "megjött" a BÉT-en. A hétfői és keddi 9-10 milliárd forint forgalomhoz képest szerdán már megközelítette a 17 milliárd forintot a részvénypiaci kereskedés értéke, amit a brókerek kedvező jelnek ítéltek.
A három kereskedési nap összforgalma 36,26 milliárd forint volt, több mint fele az előző heti, öt kereskedési napot felölelő 70,45 milliárdnak.
A nyertesek sorát a Mol vezette. Az olajpapír 4,78 százalékkal 19.950 forintra erősödött, forgalma meghaladta az ötmilliárd forintot, közel annyi volt, mint az előző hét egészében.
Az OTP-ben a három napban 23,78 milliárd forint értékben kereskedtek. A részvény 88 forinttal, 2,3 százalékkal drágult, és szerdán 3.912 forinton zárt.
A Richter nyeresége 3,93 százalék volt, a papír 38.455 forinton zárta a hetet, míg a Magyar Telekom 1,76 százalékot erősödve 578 forinton fejezte be a szerdai kereskedést.